Horvát-magyar közös vizsgálat a helikopter-balesetről

KÖZLEMÉNY
2023. 06. 22., 07:22
Kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában, hősi halált haltak magyar katonák június 21-én. „A magam, a kormány és a Honvédelmi Minisztérium nevében őszinte részvétemet fejezem ki a hozzátartozók felé” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a mai napon Horvátországban történt helikopter-balesetet követően, mely két magyar katona életét követelte.

A kiképzés közben lezuhant magyar H145-ös helikopter személyzetének harmadik tagját még keresik. Az elhunyt katonákat a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium saját halottjának tekinti.

„A mai nap folyamán az MH Kiss József 86. Helikopterdandár különleges légi repülőosztagának egy Airbus H145-ös helikoptere Horvátország területén lezuhant. A Magyar Honvédség helikopterében három magyar katona, kezelő személyzet tartózkodott. Kettejük kötelességük teljesítése közben, a haza szolgálatában elhunyt. A harmadik katona felkutatása továbbra is zajlik. A magam, a kormány és a Honvédelmi Minisztérium nevében őszinte részvétemet fejezem ki a hozzátartozók felé, akiket értesítettünk” – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a történtek után összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón.

A honvédelmi tárca vezetője elmondta, hogy az esemény kivizsgálása folyamatban van. A helyszínen tartózkodik a horvát légierő vizsgáló szakértőbizottsága, a horvát vezérkari főnök és az ország politikai vezetésének képviselői is. Továbbá a baleset közép-horvátországi helyszínére tart egy különleges szakértői csoporttal dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke. Elhangzott, hogy a horvát és magyar szakértők közösen fogják kivizsgálni az esemény pontos részleteit.

A miniszter elmondta, hogy a vizsgálat után tudnak majd további bejelentéseket tenni arról, hogy pontosan mi történt, illetve az elhunytak személyéről nyilatkozni.

„A gyakorlat, amelyben részt vettünk Zadar környékén, a többnemzeti különleges légi kiképzési központ szervezésében valósult meg. Ezen évek óta részt vesz a helikopterdandárunk. A fedélzeten tartózkodók részben nagy tapasztalatú, részben pedig kiképzés alatt álló katonák voltak, akik magashegyi kiképzésben vettek részt” – közölte a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Magyar Honvédség állományában lévő többi, a most balesetet szenvedett H145-ös helikopterhez hasonló konfigurációjú gépet egyelőre nem használják a hivatalos vizsgálatok lezárultáig.

A délután folyamán, a sajtótájékoztatót megelőzően Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka közösségi oldalán szintén őszinte részvétét fejezte ki a helikopterbalesetben elhunyt honvédek hozzátartozóinak. Megköszönte a horvát mentőegységek munkáját és Zoran Milanović horvát elnök támogatását, aki telefonon fejezte ki részvétét a balesetet követően.

honvedelem.hu