Ideje lecserélni a nyári gumikat

2023. 11. 20., 21:00
Akkor érdemes a nyári gumit télire cserélni, amikor a napi átlaghőmérséklet tartósan 7 fok alatt marad, szól az általánosan ismert szabály. Kevesen képesek azonban az időjárást és a napközbeni hőmérsékletet ennyire pontosan figyelni. Ehelyett még mindig a hirtelen érkező hideg indítja el az autósokat a gumisműhelyek felé.

Akármilyen legyen az időjárás, a kopott gumi komoly veszélyt jelenthet az autósokra. Csiki Sándor, a Sándor Mobil Szerviz vezetője mutatta meg ma stábunknak, hogyan érdemes megvizsgálnunk autónk gumiabroncsát.

Száraz úton nem érezhető a kopott és megfelelő abroncs közötti különbség. Azonban a kopott guminak nem megfelelő a kiszorító képessége, emiatt amint vizes vagy hófedte csúszós felülethez érkezik az autó, ezek az abroncsok szinte azonnal csúszni kezdenek. Sándor elmondta, tapasztalatai szerint, szerencsére az autósok zöme nem várja meg míg a gumik veszélyesen elkopnak. A hideg érkeztével azonban még mindig hirtelen jelentkezik az autós roham, kevesen gondolkodnak előre.

Az abroncs cserén nem érdemes spórolni sem. A szakemberek szerint nem csak az számít, a gumik újak-e, hanem az is, milyen minőségben készülnek. Szerencsére ma már az alsó közép kategóriában is találni egészen jól futó gyártmányokat, de érdemes megkérdezni a szakembereket.