Igazi történelmi racka juh rotyogott a bográcsokban a kunadacsi fesztiválon

2025. 09. 30., 20:44
Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Racka Fesztivált Kunadacson a Felső-Kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány és a Kunadacsi Gazdakör szervezésében a magyar racka juh megőrzése és a magyar kultúra ápolása céljából. Amíg készült a pörkölt, addig zenével és házias finomságokkal kínálták a résztvevőket.

Szombaton több helyszínre is kilátogattunk, ahol birkapörköltet főztek – Kunadacson igazi kuriózumot, racka juhot készítettek a helyiek. Az eseményre, mely negyedik alkalommal került megrendezésre, kilátogatott dr. Salacz László országgyűlési képviselő, aki igazi gyöngyszemnek tartja a fesztiválnak otthont adó községet.

A rendezvény fő szervezője és ötletgazdája Szél István, Felső-Kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány elnöke volt.

Magának a rackának a feldolgozása több szálon fut, hiszen nem csak a húsát lehet hasznosítani. Aki látott már subát, az tudhatja, hogy milyen jó szolgálatot is tett ez anno a pásztoroknak, juhászoknak.

A pörköltön kívül készítettek még báránysültet, csorbát, bárányragut, a korán érkezőket pedig cseresznyepaprikával, egy évig érlelt füstölt sonkával, kolbásszal és természetesen pálinkával kínálták.