Indul az államilag támogatott diákmunka program Bács-Kiskun vármegyében is

KÖZLEMÉNY
2023. 06. 14., 13:04
Idén is állami támogatással vállalhatnak munkát a nappali tagozatos 16-25 év közötti Bács-Kiskun vármegyei tanulók július-augusztusban. A 25 év alattiak munkavégzése az idén is szja-mentes, így több pénz maradhat a diákoknál.

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére 2023-ban folytatódik a 2013-ban indított „Nyári diákmunka” program, amely elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. A 25 év alattiak munkavégzése az idén is szja-mentes, így több pénz marad a diákoknál.

A programba 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezhetnek, akik jelenleg nem állnak munkaviszonyban és nincs vállalkozási jogviszonyuk. Az önkormányzatok esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A települési önkormányzatok, önkormányzatok alaptevékenységet végző intézményei és az egyházi jogi személyek részére maximum 2 hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a munkabért. A mezőgazdaságban, a turizmusban és a vendéglátásban tevékenykedő munkaadóknál legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének 75 százalékát vállalja át.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 222.300 forint vehető figyelembe. Szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében ez a limit 174.000 ezer forint. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. Így a diákok havi nettó munkabére az szja-mentességet figyelembe véve akár 142-181 ezer forint is lehet.

A 3,5 milliárd forintos keretösszeggel induló program a területileg illetékes járási hivatalok (http://www.kormanyhivatal.hu/hu/tajekoztatas-allaskeresoknek/foglalkoztatas) foglalkoztatási osztályainál megtehető regisztráció 2023. június 15-étől augusztus végéig tart. A tényleges foglalkoztatás legkorábban 2023. július 1-ével indulhat. További részletek a www.munka.hu oldalon lesznek elérhetők.

Eddig kilenc esztendő alatt több mint 267 ezer fiatal munkához jutását segítette a kormány mintegy 27 milliárd forintból. Tavaly 275 munkáltatónál különböző munkakörben dolgoztak a diákok a hivatalsegédtől a szállodai recepcióson át a faiskolai kertészig. Idén a vármegyénk rendelkezésére álló 157,4 millió forintból 1.190 fő bevonása várható.

(Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal)