Indul az erdei fülesbagoly telelőhelyek országos, lakossági felmérése

2023. 01. 19., 13:20
Péntektől hétfőig tart az erdei fülesbaglyok telelőhelyeiről szóló felmérés. A szervező Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egyéni megfigyelők, családok, óvodák és általános iskolák részvételére is számít január 20-23. között.
A galéria 8 képet tartalmaz

Idén is békésen pihennek az erdei füles baglyok a Széchenyivárosban. A nappalozó madarak már hozzászoktak a társasházak közelségéhez, a forgalom és a járókelők zajához. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület most hétvégére hirdette meg az évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést. A számlálásban egyéni megfigyelők, családok, óvodák és iskolák segítségére is számítanak. Érdemes szemfülesnek lenni, ha valaki szeretne ilyen telelő állatot megpillantani. A baglyok ugyanis nagyon jól beleolvadnak a környezetbe tolluk mintázatának köszönhetően. Leginkább fenyőfákon és tujákon láthatunk ilyen nappal pihenő állatokat.

A január 20-23-ig tartó felmérésben az MME honlapján lehet bejelenteni a települések belterületein található fákon pihenő madarakat. A telelő madarak lakossági felmérése sokkal pontosabb adatokat szolgáltat, mintha csak szakemberek végeznék, másrészt az év közben ritkán látható baglyok megfigyelése izgalmas élmény a természeti élményekre vágyók számára. A baglyok valószínűleg azért választják a belterületi fákat, mert a ragadozómadarak elkerülik az ember közelségét.

Az egyesület felhívja a bagolyszámláló önkéntesek figyelmét, hogy ne zavarják meg az állatokat a pihenésben. Ha valaki azt látja, hogy a baglyok figyelni kezdenek, húzódjon hátrább. A tavalyi felmérések szerint hazánk 699 településén, 1104 helyszínen, 11 040 erdei fülesbagoly telelt. A 11 ezer bagoly pedig közel 3 millió mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót fogyaszt el a téli hónapokban.