Itt a tavasz? Kezdenek virágozni a tarka sáfrányok a kiskunsági pusztákon

KÖZLEMÉNY
2024. 02. 07., 12:40
Kora tavaszi kirándulásaink alkalmával már szemünk elé kerülhet egy-egy virágzó tarka sáfrány. Kollégánknak már a múlt héten sikerült lencsevégre kapnia az első virágzó példányt a Madarasi Marhajárás természetvédelmi területen, illetve február 6-án Kiskundorozsma környékén is fotóztunk egy pompázó egyedet. Ez az apró, törékeny hagymagumós növény száraz homokterületek sztyepprétjein vagy az azokra telepített erdőkben, erdőszegélyeken fordul elő.

A nősziromfélék családjába tartozó tarka sáfrány (Crocus reticulatus) leginkább február végén-március elején nyílik, de az enyhe időjárásnak köszönhetően már február elején láthatunk virágzó állományokat.

Kirándulásaink alkalmával már megcsodálhatjuk ezt az apró, ugyanakkor szép növényt. A fotót Puskás József Kollégánk készítette február 6-án Szeged-Kiskundorozsma környékén.

Virágzáskor magassága alig 4-8 (maximum 10-12) cm; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat (a Kiskunságban a fehér, míg pl. a Nyírségben a lilás alapszínű változat gyakoribb valamivel), a külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik – innen származik az elnevezése is.

Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak egy-két hétig csodálhatjuk. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyéként szirmait összecsukva tartja.

A tarka sáfrány mediterrán faj, hazánktól északabbra nem is fordul elő. Igazgatóságunk működési területén szép állományai találhatók többek között a Madarasi Marhajárás Természetvédelmi Területen, Kelebia és Ásotthalom környékén, a Nyárlőrinci-erdőben vagy Császártöltés mellett, a Kiscsalai-löszpart lankáin.

A tarka sáfrány védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Forint.

Virágzó tarka sáfrány. Fotó: Schneider Viktor