Jövő hét közepéig biztosan nem lehet fürdeni a Domb Beach strandon

2023. 08. 05., 17:00
Megkérdeztük az üzemeltetőt, mi az oka, és várhatóan mikor használhatják újra a fürdőzők a tavat. Havas Balázs, a Domb Beach Strand szóvivője válaszolt.
Fotó: Domb Beach Strand Facebook oldala

A fürdeni vágyók a következő bejegyzést olvashatták a Domb Beach Strand Facebook oldalán:„Az esőzések következtében romlott a vízminőség, melynek kivizsgálása folyamatban van, illetve várjuk a negatív vízminta eredményt. Így fürdeni nem lehet, belépőt nem szedünk, de napozni, pihenni, wakeboardozni, strandröpizni, vagy csak enni egy hekket ki lehet jönni.”

Megkérdeztük a Domb Beach Strand üzemeltetőjét a kialakult helyzetről. Havas Balázstól, a cég szóvivőjétől megtudtuk, a Népegészségügy kötelezi az üzemeltetőt a havi rendszerességgel történő, ütemezett vízmintavételre a strandolók egészsége érdekében. Cégük a SYNLAB labordiagnosztikai szolgáltatóval dolgozik, mely a legutóbbi, hétfői minta eredményeiből kimutatta, hogy a Kecskemét I. számú záportározó-tó vizében határérték felett volt az enterococcus száma.

- Erről a mikroorganizmusról tudni kell, hogy a normál emberi szervezetben is megtalálható, de a tórendszer hidegebb vizében nem szaporodik, és pár napnál tovább nem is marad életben. Éppen ezért, ha ez a vizsgálat szerda környékén történik, akkor valószínűleg már semmilyen értékemelkedést nem mutatott volna. Hevesebb esőzések után előfordulhatnak bemosódások a csapadék-csatornahálózatból, valószínűleg a vasárnapi nagy esőzés okozhatta a problémát.

Havas Balázs kiemelte, közel másfél évtizede üzemeltetik a strandot, de ezen kívül egyetlen egyszer, 2014-ben fordult elő, hogy átmenetileg fürdésre alkalmatlannak találta a hatóság a vizet. A két esetet kivéve eddig a határérték 5%-át sem érte el a mikroorganizmusok száma.

- Friss hír, hogy most érkezett meg a SYNLAB-tól a csütörtöki mintavétel eredménye, ami negatív lett. Így már csak a következő, hétfői kontrollmintának kell negatívnak lennie. Mivel a minta kiértékelése 48 óra, legkorábban csütörtökön tudunk kinyitni, de addigra legalább a kánikula is visszatér.

A szóvivő elmondta, a mihamarabbi vízminőség helyreállítása érdekében a szakemberek beindították a tórendszer keringető szivattyúját, a BÁCSVÍZ Zrt. pedig a jövőbeni problémák elkerülése érdekében, elvégzi az esőcsatorna teljes tisztítását az érintett szakaszon.

Elhangzott, bár fürdeni előreláthatólag jövő hét közepéig biztosan nem lesz lehetőség, wakeboardozni, horgászni, hekket enni továbbra is lehet, csak a fürdőzés van felfüggesztve. Amíg a fürdés nem engedélyezett, természetesen nem kérnek belépőt sem vendégeiktől.