Jubileumi évfordulót ünnepelt az Arany János Általános Iskola

2023. 04. 01., 09:13
Jubileumi évfordulót ünnepelt a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola pénteken este a Hírös Agórában. Volt diákok, tanárok és az intézmény jelenlegi közössége ünnepelte a fél évszázada tartó, sikeres munkát.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 22 képet tartalmaz

50. születésnapját ünnepelte az Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola. Eme jeles esemény alkalmából szerveztek egészestés gálaműsort a Hírös Agóra színháztermében pénteken este, ahol az intézmény diákjai mutatták sokszínű tehetségüket.

Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ünnepi beszédében gróf Széchenyi István szavait idézte: "Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn.”

Az alpolgármester elmondta, hosszútávra gondolkodott Kecskemét korábbi vezetése is, amikor fél évszázada az Arany János Iskola alapításáról gondoskodott. Immár 50 éve része Kecskemét életének és fontos alappillére a város oktatásának az Arany János Iskola.

Az alpolgármester ajándékot adott át az intézmény vezetőjének, Szabó Gabriellának, az elhivatott nevelő, oktató munkájukért, a tehetséggondozásban nyújtott kiemelkedő tevékenységükért és Kecskemét város hírnevének gyarapításáért.

Az iskola ebben a tanévben kettős jubileumot ünnepel, hiszen 30 éve viseli Arany János nevét.

Pálfi Tamás Kecskeméti Tankerületi Központ szakmai vezetője köszöntötte a megjelenteket.

– Felidézzük mindazokat, akik részesei voltak az iskola elmúlt 50 évének, akik mindig többet és többet akartak tenni az iskoláért, az ide járó gyermekekért. Emlékezünk az iskola alapítóira, az egykori igazgatókra, akik megteremtették azt a szellemiséget, amit az iskola ma is követ. Emlékezünk a végzett diákokra, akiknek a jövőjét, az életben való boldogulását itt alapozták meg. Akik akár elhivatottan terveznek, építenek, gyógyítanak, tanítanak vagy egyszerű munkájukkal repítik az iskola jó hírét – mondta Pálfi Tamás.

A szakmai vezető beszédét követően az Arany János Általános Iskola volt és jelenlegi igazgatója közösen éltették az elmúlt 50 évet.

– Forgassuk vissza az idő kerekét, az 1960-as évek végén az új városrész, a Széchenyiváros kialakításakor épült meg számos modern lakótömb. Hirtelen megugrott a városrészben az iskoláskorú gyerekek száma, emiatt egyre sürgetőbbé vált egy új iskola építése. 1972 szeptember elsején 360 általános iskolás tanuló kezdte meg az első tanévet az akkor még Molnár Erik Általános Iskolában. Újvári Lajos igazgató 22 pedagógussal együtt tele várakozással kezdte meg a szakmai munkát az 1972/73-as tanévet – idézte fel az 50 évvel ezelőtti kezdeteket Lovrityné Bóta Klára az intézmény volt igazgatója.

Szabó Gabriella, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola igazgatója folytatta: –A későbbi években az igazgatói székben méltó utódok következtek, akik ezen az ösvényen töretlen akarattal haladtak tovább, hitték, hogy a gyerekek kíváncsisága és sokszínűsége motiválja a nevelőit. Mind tudták, hogy a pedagógusi elhivatottság nem csak a tananyag megtanításában, hanem a diákokhoz való viszonyban is megtestesül - fogalmazott Szabó Gabriella.

A köszöntők után egészestés gálaműsort adtak az iskola tehetséges diákjai, akik tánccal, énekkel és sporttal mutatták be sokszínűségüket a közönségnek.