Katona Józsefre emlékeztek a Városházán

2024. 04. 16., 14:14
194 évvel ezelőtt, 1830 április 16-án hunyt el Katona József, a Bánk bán szerzője. Kecskemét híres szülöttjére emlékeztek kedden a Városháza előcsarnokában, majd a városháza előtti emlékkőnél.
Fotó: Puskás Barbara
A galéria 27 képet tartalmaz

A város híres szülöttjére, a Bánk Bán szerzőjére, azaz Katona Józsefre emlékeztek ma Kecskeméten halálának évfordulója alkalmából. A megemlékezés kezdetén Szöllősi Adrienn, a Nemzeti Dobogó, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Dráma és Színházpedagógiai Műhelyének növendéke Áprily Lajos: Magányos aktor Kecskeméten című versét szavalta el a jelenlévőknek.

A megemlékező beszédet Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat szakmai vezetője mondta.

– Katona József szerette hazáját, visszahúzódó csendes ember volt, munkáját precízen, szorgalmasan végezte, jellemző volt rá az őszinteség, a becsületesség, a szókimondás. A szegényeket mindig támogatta, sokszor ingyen vállalta el az ügyeiket. Hazaszeretetéről a Bánk bán is tanúskodik, de nem élhette meg, hogy darabját bemutassák színházban is
— emelte ki Szappanos Benedek.

Mint a rendezvényen elhangzott, Kecskemét főügyésze, a magyar nemzeti dráma megteremtője egész életében hű és büszke fia volt szülővárosának. 1830. április 16-án délután a városháza ajtajában esett össze.

A mai eseményen az emlékkőnél az önkormányzat és a róla elnevezett intézmények rótták le tiszteletüket és helyezték el az emlékezés koszorúit. A kettéhasadt emlékkövön, amely Katona tragikusan félbeszakadt életét és munkásságát hűen szimbolizálja, az alábbi felirat olvasható:

"ITT HASADT MEG SZÍVE KECSKEMÉT LEGNAGYOBB FIÁNAK."