Kecskemétről indul a Cziffra Györgyre emlékező hangversenysorozat

KÖZLEMÉNY
2024. 03. 29., 19:41
Öt helyszínen rendeznek Cziffra György-emlékkoncertet Balázs János, Miklósa Erika és Gubik Petra közreműködésével - közölték az MTI-vel csütörtökön a szervezők.

A koncertsorozat, amely Kecskeméten indul május 3-án, felvezető eseménye lesz a Cziffra Vándorkiállításnak, amely 2024 novemberében nyílik meg a Magyar Zene Házában - írták a közleményben. A hangversenysorozat első, kecskeméti állomásán a zongorista művészetének sokoldalúságát ismerheti meg a közönség Balázs János zongoraművész és vendégművészei interpretálásában. Balázs János a klasszikus zenész Cziffra Györgyöt Miklósa Erika operaénekessel idézi meg az est folyamán, az 1950-es évek pesti lokálhangulatát pedig Gubik Petra színművész segítségével elevenítik fel.
A közlemény szerint Cziffra szellemiségéhez hozzátartozik a határok feszegetése. A szabad zenei improvizációkhoz csatlakozik Sárközy Lajos hegedűművész és zenekara. A Cziffra György-emlékkoncertsorozat további helyszínei között van Pécs (május 8.), Győr (május 10.), Debrecen (május 24.) és Szeged (május 30.). Ugyancsak a Cziffra György Vándorkiállításhoz kapcsolódik az Országos Bárzongorista-verseny, amelynek a budapesti Gerbeaud Cukrászda ad otthont június 10-én és 11-én. Az esemény művészeti vezetője: Balázs János, együttműködő partner a Magyar Bárzongoristák Országos Egyesülete.
A zsűri a versenyzőktől a legkülönfélébb műfajokból vár műsorszámokat: az operetten át a sanzonig a magyar nóta, a dzsessz, a filmzene és a popzene is helyet kaphat a versenyzők repertoárjában. A zsűri tagjai: Balázs János, Batta András zenetörténész, Dráfi Kálmán zongoraművész, Sárik Péter dzsessz-zongorista, Pintér Katalin, a Gerbeaud Cukrászda igazgatója, valamint Fűzy Gábor bárzongorista. Az előválogatóra szabadon választott repertoárból 5-8 perces videóval lehet jelentkezni a [email protected] e-mail-címen április 12-ig. Az első díj nyertese 1 millió forintot, a második helyezett 700 ezer forintot, a harmadik helyezett pedig 500 ezer forintot nyerhet el. A döntőbe jutott, de nem díjazott versenyzők is egyenként 100-100 ezer forintos jutalomban részesülnek.
A jelentkezéssel kapcsolatos további információk: www.cziffrafesztival.hu oldalon olvashatók. A Cziffra Vándorkiállítás, illetve az ahhoz kapcsolódó felvezető események fővédnöke Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter - áll a közleményben.

(mti)