Kétszer is eladta az autóját

2023. 12. 07., 09:55
A Bajai Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki a gépjárművének eladása után, azt a vevőtől kölcsönkérte, majd a rábízott autót, egy hamis adásvételi szerződéssel ismételten eladta. A férfi továbbá jogellenesen használta a vádlott társa által lízingelt traktort is, amit a lízing cég elől el is rejtett.

A vádirat szerint a büntetett előéletű, Baja környékén élő férfi – az ügy elsőrendű vádlottja – jelentős összegű kölcsöntartozást halmozott fel egyik ismerőse felé, amelynek törlesztéseként felajánlotta a tulajdonában lévő, 14.500.000 Ft értékű gépjárművet. Ezt ismerőse el is fogadta és cégének megvásárolta az autót. Az adásvételi szerződés megkötését követően röviddel a vádlott a gépjárművet – egy üzleti tárgyalásra – pár napra kölcsönkérte. Az ismételten birtokába került autót azonban a férfi 2022. április 2. napján, az ismerőse cégének hamis pecsétjével és ismerőse hamis aláírásával ellátott adásvételi szerződéssel, jogtalanul eladta. A hamis adásvételi szerződéssel a vevő tulajdonjogát be is jegyezték a gépjármű-nyilvántartásba.

A férfi 2021 nyarán megtudta, hogy egyik ismerőse – az ügy másodrendű vádlottja – nem tudja fizetni az általa lízingelt 6 millió forint értékű traktor lízingdíjait, ezért felajánlotta, hogy átvállalja a havi törlesztő részleteket a gép használatáért cserébe. Ebbe a másodrendű vádlott beleegyezett és a traktort átadta, annak ellenére, hogy a lízingszerződés szerint a traktor használatát csak a lízingbeadó cég, mint tulajdonos írásos hozzájárulásával engedhette volna át. Az elsőrendű vádlott négy hónapig fizette a lízingdíjakat társának, 2022 januárjától azonban a fizetéseket beszüntette és a traktort sem adta vissza, annak helyét még a lízing cég előtt is eltitkolta. A gépet végül 2022 áprilisában egy Somogy vármegyei községben találták meg.

Az elsőrendű vádlott vagyon elleni bűncselekmények miatt már többször elítélték, jelen ügyben már különös visszaesőként áll majd bíróság elé.

Az ügyészség az elsőrendű vádlottat két rendbeli, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével és közokirat-hamisítás bűntettével, míg társát jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja és velük szemben szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza. A vádlottak bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.