Kézenfogva Kuvikkal – Sikeresen zárta pályázatát a Könnycsepp és Mosoly Alapítvány

2023. 06. 28., 10:29
A Könnycsepp és Mosoly Alapítvány vissza nem térítendő támogatást nyert a Nemzeti Tehetség Program „A speciális fejlesztést célzó programok támogatása” pályázati konstrukción. Támogatott pályázati programjának azonosító száma: NTP-SPEC-22-0037.
A galéria 19 képet tartalmaz

A „Kézenfogva Kuvikkal” címet viselő program 2022. szeptember – 2023. június közötti időszakban valósult meg a Kecskeméti Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelő-Oktatást Végző Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Általános Iskolája tanulóinak bevonásával.

A gazdagító program a matematikai-logikai, a természeti, a nyelvi és a térbeli-vizuális tehetségterületek tevékenységeit összekapcsoló komplex tehetséggondozó program volt, olyan gyermekek számára, akik a hagyományos iskolai programokban kevésbé kerülnek előtérbe. Céljaként tűzte ki a pályázó alapítvány, hogy a résztvevő, különleges bánásmódot igénylő (autizmus, Down szindróma, enyhe értelmi fogyatékosság, siket) tehetségígéretek számára gazdag tanulási környezetben biztosítson lehetőséget a matematikai problémák cselekvéses tapasztalatra alapozó megoldására.

További célja volt, hogy motiváló hatású tanulási környezetben, játékos problémahelyzetek, öntevékenységet megerősítő tanulási szituációk, kooperatív játékok megvalósításával fejlessze a gyermekek feldolgozási képességeit, a Kuvik matematikai képességfejlesztő eszköz alkalmazásával. A foglalkozások során a gyermekek megtapasztalták, mit rejt a Kuvik matek doboz. Felfedező sétákat tettek közvetlen környezetükben, a doboz eszközei (logikai lapok, számolópálcák) segítségével megfigyelték az őket körülvevő szűkebb és tágabb emberi-, természeti-, és tárgyi környezet mennyiségi-, formai- és téri viszonyait. A Kuvik matek eszközökkel különböző párban, mikrocsoportban játszható játékokkal (Építsd fel a várat! Állatkerti hétpróba, Formakereső játék, Kerékpártúra) ismerkedtek meg. A tehetségműhely programjának szerves részét képezte a Hanga Óramúzeum óragyűjteményének a megtekintése, tárlatvezetéssel. Az óragyártás emlékeinek megismerése után Hanga István órásmesterrel beszélgettek a gyermekek, illetve homokórát készítettek a „Tik-tak-bim-bam-kakukk” múzeumpedagógiai foglalkozáson. Látogatást tettek a Vadasparkban, az ott szerzett tapasztalataik, megfigyeléseik az állatokat bemutató plakátok elkészítését segítették.

Változatos vizuális technikák alkalmazásával napórát, madáretetőt, homokórát, festőpalettákat készítettek, évszakórákat színeztek, kavicsokat festettek. A foglalkozás-sorozat végső produktuma a tehetségígéretek alkotásaiból kiállítás megvalósítása volt, amely a foglalkozásokon készült képek levetítésével összekapcsolva valósult meg.

A „Kézenfogva Kuvikkal” projekt a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

(x)