Kibocsátották „A só” emlékérmét, a Magyar népmesék sorozat harmadik elemét

2023. 06. 23., 12:56
A mai (péntek) napon hivatalosan is kibocsátotta a Magyar Nemzeti Bank „A só” emlékérmét a Magyar népmesék sorozat harmadik elemét. A díszpéldányokat a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon adták át a készítőknek és a népmese sorozat készítőinek. Az emlékérme összesen húszezer példányban jelenik meg.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 23 képet tartalmaz

A Magyar Nemzeti Bank a Magyar népmesék ikonikus elemeit megörökítő sorozat részeként újabb emlékérmét bocsátott ki a mai (pénrek) napon. A hivatalos ünnepséget a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon tartották meg. „A só” megnevezésű, színesfém emlékérmét a kibocsátó nevében Hergár Eszter a Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója méltatta.

Hergár Eszter elmondta, a sorozatnál mesei szám köszön vissza, mivel összesen hét emlékérmét bocsátanak ki. Az érmét, és annak tervezési folyamatát az előoldal tervezője, Vékony Fanni, formatervező iparművész mutatta be Szilos András fémműves formatervező nevében is, aki a hátoldal tervezője volt.

– Ami engem megfogott az egész történetből, az maga a konfliktus, hogy a hatalmától megrészegült király már nem tudja a szeretetet igazából meghatározni és összekeveri a hízelgéssel. Így pont a legkedvesebb lányát elkergeti otthonról. Mindenképpen ezt akartam az érmen megjeleníteni
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Vékony Fanni, formatervező iparművész.


Az emlékérem hátoldalra a konfliktus feloldása került, amikor a király és a királylány kibékül a királyfi segítségével. A rajzfilm értékeiről, generációkon átívelő üzenetéről és sikereiről Szenes Márton, az Animációs Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt a vendégeknek.

– A Magyar Nemzeti Bank ezzel az érmekibocsátással, vagy érmekibocsátási sorozattal elismeri azt, hogy helye van ennek a filmsorozatnak a mindenkori magyar kultúra olyan alkotásai között, amelyek megismerésre és megőrzésre méltóak
— nyilatkozta Szenes Márton, az Animációs Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Szenes Márton elmondta azt is, hogy a jelenleg 100 részből álló rajzfilmsorozatot a világhálón eddig 160 milliószor tekintették meg. Hozzátette, hogy további 13 rész készülőben van. A kibocsátási ünnep zárásaként tiszteletpéldányt kaptak az emlékérme készítői, tervezői, valamint a Magyar népmesék rajzfilm sorozat elkészítésében részt vett művészek és hozzátartozóik. A legendás rendező, Jankovics Marcell helyett özvegye Rubovszky Éva vehette át az érmét. A város részéről Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester és a saját nevében pedig dr. Fekete Gábor, önkormányzati képviselő kapott tiszteletpéldányt.