Kiderült, melyek a vármegye legjobb borai

2023. 05. 17., 14:49
Generosa, Kékfrankos rozé és Cabernet Franc borok lettek idén a vármegye legjobbjai. A Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata által megszervezett borversenyen két borvidék 31 tételét bírálta a zsűri.
Fotó: Harkai György
A galéria 13 képet tartalmaz

Szakadatlan kóstolás kellett hozzá, de ma délutánra kiderült, hogy melyik italok kapják meg idén a megye bora címeket. A bírák délelőtt kezdtek hozzá, hogy a tételeket egymás után megkóstolják a borversenyen, amelyre összesen 31 nevezés érkezett. Ebből 12-12 fehér illetve rozé, 7 pedig vörös kategóriában. A Hajós-Bajai Borvidékről 12 tételt, míg a Kunsági Borvidékről 19 tételt kóstoltak meg a bírák. A Feltörekvő Borász címre 17 nevezést küldtek be a szervezőknek, 5-12 arányban. A borbírálatnak a Veyron Ebédlő és Rendezvényház adott otthont.

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata közel egy évtizede szervezi a vármegye borversenyét, ahol a szakavatott bírálók választják ki minden évben a vármegye legjobb fehér,- rozé,- és vörös borait.  A délutáni eredményhirdetésen Szabó Attila a MATE Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti Kutató Állomásának vezetője mutatta be a győzteseket. 

A Bács-Kiskun Vármegye Fehérbora címet a Gedeon Birtok Generosája érdemelte ki. A vármegye legjobb rozébora a Damax Kft. Kékfrankos rozéja lett, míg a bírák szerint a Koch Borászat Cabernet Franc-ja lett a legjobb vörösbor. A Bács-Kiskun Vármegye Feltörekvő Borásza címet Knehr Istvánnak ítélték oda.

A borbírálatról hosszabb összeállítást láthatnak a KTV Kiemelő magazinjában.