Kirakta vizsláját a kocsiból az út mellé - el akarják tiltani az állattartástól

2023. 01. 11., 08:48
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség közérdekvédelmi tevékenysége keretében a kedvtelésből tartott állatok tartásától eltiltás érdekében pert indított egy kutya gazdájával szemben, aki költözésekor egyszerűen kitette autójából kutyáját az út mellett.
Kirakta vizsláját a kocsiból az út mellé
Kirakta vizsláját a kocsiból az út mellé

Az ügyészi perindítás előzménye az az állatkínzás vétsége miatt indult büntetőügy, amelyben a Kalocsai Járási Ügyészség gyorsított eljárásban bíróság elé állított, majd a Kalocsai Járásbíróság jogerősen végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy nőt.

A Kalocsa környéki településen élő nő egy éven át tartotta és gondozta otthonában a vizsla jellegű ebet. 2022 őszén a nő végleg elköltözött élettársához Dunapatajra, azonban a kutyát oda már nem vitte magával, hanem útközben a gépkocsijából kitette az országút mellé és ott magára is hagyta az állatot. Az Összefogás az Állatokért Alapítvány munkatársai közösségi média bejegyzés alapján megtalálták és befogták a magára hagyott, beteg és lesoványodott ebet, amely azóta új gazdára talált.

Az ügyészség az állatvédelmi szabályok súlyos megsértése miatt – a büntetőügy jogerős befejezését követően – polgári pert indított a kutyatartóval szemben annak érdekében, hogy a bíróság a kedvtelésből tartott állatok tartásától 1 évre tiltsa el.

Az ügyben a Kecskeméti Törvényszék fog döntést hozni.