Közel félezer harcos sorakozott fel az Ősök Napján

2023. 08. 07., 15:06
Közel fél ezer gyalogos és lovas harcos sorakozott fel a hétvégén, Bugacon, a 7. Ősök Napján. A Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepén a Seregszemle mellett a másik legmaradandóbb élményt nyújtó esemény a Nomád felvonulás volt, amellyel a szervezők a honfoglalás időszakát idézték meg.
Fotó: Molnár H. Boglárka
A galéria 171 képet tartalmaz

Egy igazi honfoglaláskori hadsereg elevenedett meg a pusztában, amerre csak a szem ellátott. Több száz gyalogos és lovas harcos sorakozott fel ugyanis Bugacon az Ősök Napján, a seregszemlén. A seregszemle mellett a sztyeppei nomádok életét is megjelenítették a közönség szeme előtt. A nomád vonuláson is mintegy 500-an elevenítették meg a honfoglalás korát.

– Több száz lovas adja a dandárját a nomád felvonulásnak, tevékkel, bivalyszekerekkel, gyalogos néppel láthattak a résztvveők egy gyönyörű, magasztos nomád vonulást, más néven a magyarok bejövetelét 
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Fehér József, Magyar-Turán Alapítvány munkatársa. 

Az Ősök Napját a Magyar-Turán Alapítvány hívta életre azért, hogy megemlékezhessünk arról, honnan származunk, és hogy ne felejtsük el azt, hogy kiknek köszönhetjük hazánkat.

- Aki ma itt van, együtt emlékezik azokra a nagy ősökre, akik írták nem csak nemzetünk, hanem a világtörténelem fejezeteit így Attila hun nagyfejedelemre, Baján kagánra, honfoglaló nagy őseinkre, Álmos és Árpád vezérre. Hiszen mi, az ő sarjaik vagyunk
— mondta Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke.

Az Ősök Napján folyamatosan látogatható volt Attila sátra, a világ legnagyobb jurtája, ahol különféle látványos kiállításokat lehetett megtekinteni.

- A tárlatnak most a ló háziasítása, illetve a lovas nomád birodalom története áll a középpontjában. Bemutatjuk  a magyar lovas életmód történetét egészen a huszadik század közepéig. 6000 évet próbálunk bemutatni ebben a jurtában
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Gőgös Norbert, Magyar-Turán Alapítvány munkatársa. 

Idén is felállították a Trianon sátort, ahol az elcsatolt területekre jellemző szokások, foglalkozások mutatkoztak be. A jurtatábor mellett autentius kézművesek sorakoztak fel, ahol a 10. századi, honfoglalás kori eszközöket ismerhettük meg itt.

A háromnapos rendezvény gerincét a sport és harcászati események adták, ahol a gyalogosok és a lovasok mérték össze tudásukat, mutattak be egy-egy harcjelenetet.

– Sokat gyakorlunk, hogy a látogatóknak minél magasabb színvonalon tudjuk megmutatni azt, hogy mennyi mindent lehet a lóval együttműködésben tenni. Folyamatosak a lovasversenyek, a lovas birkózástól kezdve a lovas íjászatig, szeretnénk minél több honfoglalás kori dolgot megmutatni
— mondta Rónai Attila, hagyományőrző lovas. 

Ellátogatott az Ősök napjára Beke István is, akit Szőcs Zoltánnal együtt, 4 évre zártak börtönbe Romániában koholt vádak alapján. Székelyföldről utazott el Bugacra, hogy együtt ünnepeljék a magyarságunkat, őseinket, honfitársainkkal.

- Kiindulva abból, hogy itt, a Trianon sátorban vagyunk, elmondhatjuk azt, hogy a nemzeti összetartozásunkat jelenti ez az esemény. Ha szétnézünk akkor nem csak magyarországi magyarok vannak, hanem az egész Kárpát-medencéből, tehát az összetartozást jelenti számunkra ez az egész esemény
— árulta el szerkesztőségünknek Beke István. 

Az Ősök Napja a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepe, melyen nem csupán őseinkre emlékezünk, hanem megmutatjuk, hogy még mindig itt vagyunk, és itt leszünk a Kárpát-medencében. Ezen a hétvégén több mint 50 műsorszám közül lehetett válogatni. Idén is lovasviadalok, íjászversenyek, solymász és agárbemutatók, lándzsaviadalok, köböre és még számos, színes program volt terítéken. Jövőre a hun és türk tudatú népek legnagyobb közös ünnepét, a Kurultájt szervezik meg Bugacon.