Légpuskával lőtt le egy fokozottan védett nagy kócsagot

2023. 02. 10., 08:28
A Kecskeméti Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy tiszakécskei halnevelde drótkerítésébe beakadt nagy kócsagot a nála lévő légpuskával több lövéssel lelőtte.

A vádirat szerint a helybéli férfi egy tiszakécskei halneveldében dolgozott. Azért, hogy a halivadékokat elpusztító békákat elriaszthassa, munkájához egy légpuskát is kapott. 2022. május 31. napján a vádlott észlelte, hogy a halneveldét körülvevő dróthálóba beakadt egy nagy kócsag. A madarat megkísérelte kiszabadítani, de mivel az nem sikerült, a nála lévő légpuskával az állat testére több lövést adott le, amitől az állat elpusztult.

A férfi által lelőtt nagy kócsag fokozottan védett állat, annak természetvédelmi értékét a jogszabály 100.000 Ft-ban határozza meg.

A vádlott az állat lelövésével megszegte a természet védelméről szóló törvény rendelkezéseit, amelynek értelmében tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása.

Az ügyészség a férfit természetkárosítás bűntettével vádolja, ezért vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.