Lopott bankkártyával töltötte fel telefonját

KÖZLEMÉNY
2024. 03. 01., 08:43
A Kecskeméti Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és lopás miatt vádat emelt egy tiszakécskei nővel szemben, aki ismerőséhez igyekezve elemelt egy pénztárcát, majd a benne lévő, frissen lopott bankkártyával feltöltötte a telefonja egyenlegét.

A vád szerint a tiszakécskei nő – az ügy vádlottja - két héttel azután, hogy őt a bíróság más ügyben jogerősen közérdekű munka büntetésre ítélte, 2023. szeptember 13-án az esti órákban többedmagával egy helybeli ismerőséhez igyekezve megpillantotta és rögvest elemelte a társasház egyik lakrészének teraszán egy ottlakó őrizetlenül hagyott pénztárcáját. A bukszában a személyes okmányok és 30 ezer forint készpénz mellett a férfi bankkártyája is benne volt. A vádlott éjfélkor a frissen lopott bankkártyával a mobiltelefonját sikeresen feltöltötte.

A nyomozás során a pénztárcát – üresen – megtalálták, a pénz és a bankkártya azonban nem került elő. A sértett a fennmaradó kára megtérítése érdekében a nyomozás során polgári jogi igényt jelentett be.

Az ügyészség a nővel szemben információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és lopás vétsége miatt vádat emelt és büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A Kecskeméti Járásbíróság a nő bűnösségét a váddal egyezően megállapította és ezért vele szemben 8 hónap börtönbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette. Egyidejűleg a sértett kárának megtérítésére is kötelezte a vádlottat.

(A csatolt fotón a lopott bankkártyával végzett tranzakcióról a sértett telefonjára érkezett üzenet látható.)

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség