Májusban indul a 4 milliárdos kecskeméti naperőmű projekt

2023. 03. 30., 08:35
A tervek szerint még tavasszal elindul Kecskeméten, Borbás városrészben egy napelemes erőmű építése több mint 4 milliárd forintos kormányzati támogatással. A napelemeket mintegy 44 hektáron helyezik majd el november végéig.

A Magyar Közlönyben jelent meg néhány nappal ezelőtt, hogy a kormány több mint 4 milliárd forinttal támogatja napelemes erőmű létesítését Kecskeméten. A döntés kapcsán a Kecskeméti Médiacentrum megkereste a központi támogatásban részesült MVM Zöld Generáció Kft.-t, aki kérdéseinkre azt válaszolta, hogy a beruházás a tervek szerint a város északkeleti részén, a 44-es főúttól északra, a repülőtér és Borbás városrész közötti területen valósul meg.

-Az erőmű várhatóan mintegy 44 hektáros területet igényel, de a pontos adat a kiviteli tervdokumentáció készítése során válik ismerté. A projekt előkészítése a tervek szerint 2023. április 30-ig befejeződik, a kivitelezés május és november között történhet – nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Edelman György, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projekt igazgatóságának csoportvezetője.

A cég tájékoztatása szerint a tervezett naperőmű beépített teljesítménye 23,77 MWp, névleges teljesítménye pedig 19,98 MW lesz. A projekt eredményeként évente 27 690 733 kWh villamos energia értékesíthető, a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség 99 686,64 GJ-lal növekszik, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége pedig 27 015,08 tonnával csökken éves szinten.

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a karbon semleges energiatermelés, a „zöld” energia. Az MVM Zöld Generáció Kft. fő tevékenysége a megújuló alapú villamos energia termelő egységek létesítése és üzemeltetése. A tárgyi erőmű beruházás az MVM Zöld Generáció Kft. megújuló erőmű létesítési programjának keretében valósul meg, mely részeként több PV erőmű, ill. más technológiákon alapuló megújuló energia termelő egység létesítését is tervezi a társaság. Kecskemét városával történő együttműködés már régebbre nyúlik vissza, így a most létesülő erőmű, valamint az esetlegesen a jövőben létesülő, megújuló alapú energia termelő egységek hozzájárulnak ahhoz, hogy Kecskemét vonzó befektetési célterület legyen azon - egyre nagyobb számú - vállalatok és vállalkozások számára, akik prioritásként kezelik, hogy tevékenységükhöz megújuló forrásból származó energiát használjanak fel, így támogatva a város és a régió fejlődését.

This is a block of text. Double-click this text to edit it.