Már 12 túlélőt és 7 holttestet emelt ki a Hunor mentőszervezet csapata a romok alól

2023. 02. 08., 10:55
Már 12 túlélőt és 7 holttestet emelt ki a Hunor mentőszervezet csapata a romok alól Törökországban - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerda reggel az MTI-t. A csapat Hatay tartomány székhelyén egy összedőlt húszemeletes, vasbeton szerkezetű társasház romjainál kutat éjjel-nappal, nyolcórás váltásban.
Fotó: Magyarország Kormánya Facebook oldal

Ahogyan korábban írtuk, két kiskunhalasi kötődésű tűzoltó, Égető Szilárd és Süli Csaba is elutazott a törökországi földrengés helyszínére a magyar mentőcsapat tagjaként. Hétfőn este indult el a Hunor mentőszervezet csapata Budapestről Törökországba, a földrengés áldozatainak megsegítésére. Antakya városában kerestek az összedőlt épületek alá szorultakat a magyarok.

A mentőakcióról nekünk is nyilatkozott Mukics Dániel:

A szóvivő szerdán az MTI-nek számolt be a legújabb fejleményekről. Mint elmondta: a Hunor mentőszervezet csapata a dél-kelet törökországi Antakya városában, Hatay tartomány székhelyén egy összedőlt húszemeletes, vasbeton szerkezetű társasház romjainál kutat éjjel-nappal nyolcórás váltásban. A váltásokra a komoly fizikai és lelki terhelés miatt van szükség.

A szóvivő közlése szerint a magyarok egész éjszaka dolgoztak a török-szír határ közelében levő városban egy 16 ezer négyzetméteres kárterület három különböző pontján. Megérkezésüket követően kedden dél körül kezdték meg a munkát, azóta 12 túlélőt és 7 holttestet emeltek ki a romok alól.

A magyarok tábora gyalog három percre fekszik a kárterülettől, ötszáz négyzetméteren kilenc hétszemélyes sátorból áll - közölte Mukics Dániel.

Hozzátette: éjjel mínusz 2-3 fokig hűlt a levegő, amely egyrészt csökkenti a túlélés esélyét, másrészt a mentőegységek munkáját is nehezíti.