Maroshátra készülnek a Kiskunsági Barangolók  

2024. 03. 25., 09:55
Ötéves évfordulója alkalmából idén a Maroshát természeti értékeit és kulturális kincseit térképezi fel a Kiskunsági Barangolók Turista Baráti Társaság. A kis csapat célja, hogy népszerűsítse a természetjáró hagyományokra épített túrázást, és minél több emberrel ismertesse meg a magyar tájakban rejlő értékeket.

A Kiskunsági Barangolók, azaz a T.B.T. tagjai 2019-ben egy túrasorozat keretében ismerkedtek meg, amikor is Pusztaszer Homoktaposók Természetjáró Egyesület a Petőfi Túrakörrel Árpád és seregeinek útvonalát gyalogolta végig egy honismeretitúrasorozat keretében. A következő közös program a 2020-as Kiskunsági Piros túraútvonal végégjárása volt, közben pedig Turista Baráti Társasággá szerveződött a csapat – meséli Tasi Zsolt, a TBT vezetője. Céljuk az volt, hogy népszerűsítsék a természetjáró hagyományokra épített túrázást, és minél több emberrel ismertessék meg a magyar tájakban rejlő értékeket.

– Túráink elsődleges vezérelve a közös élményszerzés lett, de mindig nagy hangsúlyt fektetünk az örökségünk ápolására és védelmére is. A kalandokról készült fotókkal és beszámolókkal pedig megpróbáljuk felhívni a figyelmet hazánk legnagyobb és legváltozatosabb tájára: az Alföldre! – hangsúlyozza Tasi Zsolt.

Kiskunsági Barangolók Turista Baráti Társaság eddigi túrái

2020 - Kiskunsági Piros túraútvonal

2020-ban a nagy tervük volt, hogy bejárják a „Kiskunsági Piros” túraútvonalat Ladánybenétől egészen Ópusztaszerig. Bár a tavaszi bezárkózás megakasztotta a lendületet, de végül sikerült 2021 elejére befejezni a 10 túrából álló túrasorozatot. Többször igazi kiskunsági felfedezőként járták a rónaságot, és sokszor tekintgettek ki a turistaút árnyékában megbúvó csodákhoz.

260 km 10 túranap alatt

2021 - Kápolnák Útja

A 2021-es „Kápolnák Útja” túrasorozat a nagybetűs jutalomjáték volt számukra, hiszen temérdek látnivaló akadt utuk során Kecskeméttől Ócsáig, és az idő is mindig kegyes volt hozzájuk. A túrák alatt a csapatot kisérő tavasz, nyár és ősz felfedte számukra a Felső-Kiskunság sajátos arcát, és elkápráztatta a csapatot egyedi szépségével.

185 km 6 túranap alatt

2022 - Alföldi Szent Márton Zarándokút

2022-re a Magyar Zarándokutak legmostohább gyermekét az „Alföldi Szent Márton Zarándokutat” választották. Gyaloglásaik során elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok megye Tisza menti templomait és kápolnáit kutatták fel, de nem voltak restek kitérőt tenni, ha az útvonaltól távolabb is újabb látnivalót sejtettek.

155 km 6 túranap alatt

2023 - Jelky András emléktúra

2023-ban egy maroknyi túrázóból álló csapattal indultak el feltérképezni a Felső-Bácska síkvidéket, s Jelky Andrást, a híres bajai világjáró szellemiségének szentelték utukat. A Duna-Tisza közének déli részén elterülő Bácska történelmi és kultúrtörténeti értékeivel kiemelkedik a környező kistájak közül, hiszen egy igazán színes, kevert nemzetiség telepedett meg a határ közeli apró falvakban az évszázadok során. A Jelky András emléktúra során megtett 215 kilométer alatt az itt élő sokácok, bunyevácok és svábok a patinás rendben tartott búcsújáróhelyeit, a Vodicákat igyekeztek összekötni egy egybefüggő útvonallal.

215 km 10 túranap alatt

Kiskunsági Barangolók Turista Baráti Társaság 2024-re a Marosháti túrát tűzte ki célul maga elé. Az ország déli felén található Maroshát nem tartozik a felkapott turistacélpontok közé, pedig 2009-ben a kirándulók kényelmét elősegítő fejlesztések indultak meg a régióban.

– Úgy gondoltuk 2024-ben, az ötödik jubileumi évünkben ezeket a turistautakat vesszük górcső alá, és megnézzük milyen érdekességekkel kecsegtet ezen alföldi kistáj – árulta el Tasi Zsolt.

Aki szeretne csatlakozni Kiskunsági Barangolók Turista Baráti Társasághoz, a [email protected] e-mail címen érdeklődhet.