Megérkezett Kecskemétre az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

2024. 04. 12., 13:08
Három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik az első magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép. A gép tesztelésre érkezett ma délelőtt Kecskemétre, majd visszatér Brazíliába. Dr. Kutnyászky Zsolt államtitkár a mai (péntek) sajtótájékoztatón kiemelte: a légi rendészet kiemelt jelentőséggel bír, fontos annak modernizálása és ennek fontos állomása a mai. Mint a rendezvényen elhangzott a szállítógép alkalmas lesz légi utántöltésre, és intenzív ellátásra szoruló betegek, sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is.
Fotó: Berta László
A galéria 16 képet tartalmaz

Kecskemétre érkezett pénteken a Magyar Honvédség első KC-390 katonai szállítórepülőgépe, Brazíliából. A gép tesztelés céljából érkezett az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára. A tesztelés jelenlegi szakaszában speciális, NATO kommunikációs eszközök beépítése és ezek felmérése történik, majd a munkálatok befejezésére a gép visszatér Brazíliába. A gép két gripen vadászrepülőgép kíséretében landolt a repülőbázison. A tesztpilóta elmondta: Észak -Brazíliából indultak, 6 órát repültek a Kanári szigetekig, majd újabb hat órát Kecskemétig. 

- Magyarországon tesztelik a gépeket, van néhány olyan teszt, amit csak itt tudnak elvégezni, a felszereltség miatt. 3 hétig leszünk itt, utána visszamegyünk Brazíliába, hogy véglegesítsék a gépet. 18 emberrel érkeztünk, több, mint 10 mérnökkel, akik segítik a munkát
— mondta a William Suuza, tesztpilóta.

Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes géptípus magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre, és intenzív ellátásra szoruló betegek, sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is.  A két szállító légijármű tervezetten 2024 év végén, illetve 2025 év elején érkezik véglegesen Magyarországra.

Dr. Kutnyászky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár a mai sajtótájékoztatón kiemelte: a haderőfejlesztési programnak köszönhetően az alakulatok a legmodernebb eszközökkel gyarapodnak.

- A fejlesztések sorában első helyen szerepel a légierő modernizálása. Melynek kiemelt része a mobilitás megkönnyítése érdekében a légi szállítás fejlesztése. Nem csak a logisztikai támogatás gyorsasága, hanem a küldetésekben való aktív szerepvállalásokban a személyi állomány és az utánpótlás gyors mozgósítása szempontjából is fontos a nagy kapacitással rendelkező katonai szállítógépek alkalmazása
— fogalmazott dr. Kutnyászky Zsolt.

Az államtitkár hozzátette: a Magyar Honvédség büszke a katonáira, a magyar légierő pilótái a legjobbak közül való, kiemelt erkölcsi és anyagi elismerést érdemelnek.

- A Magyar Kormány úgy döntött, hogy jelentős illetményfejlesztéssel honorálja a vadászpilóták, a szállító és kiképző repülőgép pilóták, a szállító és harci helikoptervezetők, a repülő műszaki és az előretolt repülőgég-irányító szakemberek felelősségteljes munkáját. A legtapasztaltabb pilóták havi bruttó 2,5- 3 millió forint kiemelt illetményben részesülhetnek
— hangsúlyozta dr. Kutnyászky Zsolt, védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár.

A 35 méter széles, gép 800 km/h -val képes repülni, utazó magassága elérheti a 8000 métert. Nagyon fontos tulajdonsága a nagy tömegű teher szállítása, és ezzel együtt annak ejtőernyővel történő célbajuttatása. A KC-390-hez hasonló képességekkel a Magyar Légierő eddig nem rendelkezett. Ez egy új korszak kezdetét jelenti. A repülőgép jelenleg még nem magyar lajstrom alatt repül. Hivatalos átadása, ezzel együtt magyar lajstromba kerülése őszre várható.