Megnyílt az országosan is egyedülálló Petőfi-kiállítás a Cifrapalotában

2022. 11. 20., 15:30
Megnyitották a Petőfi Költészete a kortárs képző- és iparművészetben című tárlatot Kecskeméten, a Cifrapalotában, tegnap délután. Az országban egyedülálló kiállításra mintegy 350 alkotással, illetve sorozattal pályáztak a hazai és a határon túli magyar alkotók.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 42 képet tartalmaz

A zsűri végül összesen 113 alkotó 123 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni. Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta: „a tárlat hangsúlyozottan tartalmi alapú, ugyanis a Petőfi Sándor arcképét megjelenítő művekkel szemben ma is aránytalanul kevés a művészetének tartalmi oldalával, gondolataival, költői képeivel foglalkozó alkotás.

- Nem lehet leszűkíteni tartalomra Petőfit úgy, hogy nem szerepel rajta az ikonikus, főleg a dagerotípiás megjelenítése. Petőfit nem tudják elvonatkoztatni a történelmi szerepétől, az ikonikus jellegétől a magyar történelemben, kultúrában, ezért szinte a pályázók kétharmada nem a versekkel foglalkozott alapvetően. Mert nem tudjuk függetleníteni magunkat Petőfi alakjától, nem tudunk egyszerűen csak a versekről beszélni - mondta Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a kiállítás kurátora.

A megnyitón először a Kodály Intézet kamarakórusa lépett fel. Elsőként az ausztrál Peter Guy, majd a kínai Haodong Ma, végezetül pedig a malajziai Jackie Tang vezényelt. Ezt követően Petőfi Sándor Szeptember végén című versét szavalta el Szelei Mózes Mór, a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola 8. osztályos tanulója, kinek felkészítő tanára Gyergyádesz Lászlóné.

A kiállítást Orosz István nyitotta meg. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Petőfi Sándor életéről és környezetéről beszélt, azokról, akik életét befolyásolták, illetve a költő Kecskeméten töltött időszakát is felelevenítette.

– 1828 tavaszán határozott úgy a kiskunfélegyházi mészárszék bérlője, bizonyos Petrovics István, hogy a 6 éves Alexandert a felesége rokonára, az evangélikus egyház helyi főgondnokára bízza. Mert akkor még erre a névre hallgatott, Alexander Petrovics. Így anyakönyvezték Kiskunfélegyházán, és ez a név van az első róla festett kép hátára írva
— emelte ki Orosz István, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Ezt követően sor került a díjak átadására. Damó István „Bújócska az érzelemmel”, Hegedűs László „Az idő igaz…”, Pápai Lívia „Szabadság, szerelem!”, Prutkay Péter „Petőfi és én”, Széri-Varga Géze pedig „A négyökrös szekér” cízmű alkotásáért vehette át az elismeréseket.

Kecskemét Megyeti Jogú város díjait prof. Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester adta át. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés részéről a „Minek nevezzelek?"- díjat kapott művészeknek Petőfi Sándor 24 karátos színarannyal bevont, a 200 éve született Petőfi Sándor előtt tisztelgő, jubileumi érmét dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke nyújtotta át.

A zsűri „Minek nevezzelek?”-díjait átadja a kiállítás kurátora, ifj. Gyergyádesz László, Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője adta át.