Kategória: Kultúra
Keresés
Dátum választó
Rendezés
1 találat
2023.01.26

Pénteken újranyit a Hírös Agóra

Január 27-én, pénteken újranyit a Hírös Agóra. A programok sorát szombaton nyitja a Kecskemét Táncegyüttes bálja. A kulturális intézmény több mint egy hónapig volt zárva, azonban most újult erővel indítják a februárt, ezzel együtt pedig a 2023-as évet. Bár december 21-e óta nem lehetett látogatni az Agórát, a munkatársak homeoffice-ban szervezték az idei eseményeket.
2023.01.25

Különleges tabló került elő egy kazánházból

Egyedülálló tabló került elő az Arany János Általános Iskola kazánházából. A képen a Kecskeméti Községi Tanítótestület 1877 és 1927 közötti állománya szerepel. A tagok között számos híres tanítómester is megtalálható. Ez volt az első olyan tabló, amely ezt a korszakot ölelte fel, és amelyen az összes pedagógus szerepel. A relikvia a Kecskeméti Katona József Múzeumhoz kerül
2023.01.25

Nyit a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Egy bérletes premierrel kezd a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a téli bezárást követően. A miniszter félrelép című klasszikus vígjátékot február 3-án mutatják be a Nagyszínházban. Cseke Péter igazgató elmondta, bárhogy alakul az időjárás, nem terveznek további bezárásokat.
2023.01.24

Stúdióbeszélgetés a Raoul Wallenberg-díjas Szabó Gábor református lelkésszel

Átadták az idei Raoul Wallenberg-díjakat január 17-én Budapesten, a Mazsihisz székházának Goldmark termében. Az ünnepségen a Raoul Wallenberg Egyesület 15. alkalommal díjazta azoknak a civileknek a munkáját, akik a hátrányos helyzetben élők érdekében tevékenykednek. Az elismerést ezúttal egy szervezetnek és hat magánszemélynek, köztük Szabó Gábor nagykőrösi református lelkésznek ítélték oda. A méltatás szerint Szabó Gábor kiemelkedő szerepet tölt be a vallásközi párbeszéd elősegítésében, sokat tett a helyi református és zsidó közösség együttműködéséért. Vele beszélgettünk a KTV Kiemelő című műsorának kedd esti adásában.
2023.01.24

Elhunyt Kovács Géza baptista lelkipásztor

Életének 98. évében, 2023. január 23-án elhunyt Kovács Géza baptista lelkipásztor, evangélista, bibliatanító, teológiai tanár, író, történész, újságíró. 1997 és 2006 között a Kecskeméti Baptista Gyülekezet élén állt. Szolgálatának kilenc éve alatt a gyülekezet taglétszáma több mint a duplájára nőtt, a közösség új imaházat épített. Munkássága a megtértek növekedését és a lélekmentést szolgálta.
2023.01.24

Alma materében adott koncertet Ittzés Gergely

A Kecskeméti Kodály Iskola hagyományos, a magyar kultúra napjához kötődő hétfő esti hangversenyén Ittzés Gergely Liszt-díjas fuvolaművész játékában gyönyörködhettek a zeneszeretők. Az intézmény korábbi diákja magyar zeneszerzők fuvolaműveit, illetve magyar fuvolaművészek átiratait szólaltatta meg. Az ünnepi koncerten – melyen egy Petőfi-vers is elhangzott – a jelenleg Kínában élő és dolgozó fuvolista felesége és fia, valamint az iskola néptáncos tanulói működtek közre.
2023.01.22

A programozás és robotika alapjaival ismerkedtek a Digitális Tudásközpontban

A programozás és robotika alapjaival, a 3D-nyomtatásssal, valamint a mikroelektronika alapjaival is megismerkedhetett több tucat fiatal a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programja és a kecskeméti Digitális Tudásközpont közös programján. A fiatalok a robotkarok és modern gyártóeszközök működését, irányítását élményszerűen ismerhették meg szombaton két turnusban.
2023.01.22

Öt kecskeméti a KÓTA-díjasok között

Idén 14 kategóriában 29 díjazottnak ítélték oda a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA díját, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából adtak át a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek. Kecskemét nem kevesebb, mint öt díjazottal büszkélkedhet Ittzésné Kövendi Kata, Durányik László, Szűcs Magdaléna, Jámborné Márkus Emőke és Jámbor Zsolt személyében, továbbá KÓTA-nagydíjat kapott Rozgonyi Éva karnagy, tanár, a Kodály Iskola egykori igazgatója.
2023.01.22

Valódi közönségsiker volt Agócs Gergely kecskeméti előadása

Hagyomány és társadalom címmel dr. Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza osztályvezetője tartott előadást szombat délután a magyar kultúra napja alkalmából a Katona József Könyvtárban. A másfél órás előadásban Agócs Gergely felvázolta műveltségünk mai állapotát, a fogyasztói társadalom romboló hatásait, és hangsúlyozta a személyes aktivitások fontosságát a kultúra megőrzésében és továbbfejlesztésében.
2023.01.22

Budapesten is bemutatták a Mélymerülés antológiát

Budapesten, az újbudai BBB KultPont és Közösségi Térben is bemutatták január 20-án, pénteken a kecskeméti Mélymerülés antológiát. "Társaim nevében is mondhatom: jól eső és kellemes hangulatban telt az a másfél óra, amely alkalmával részt vehettünk a Mélymerülés utcalap három évfolyama kilenc számának 145 alkotásából válogatott jótékonysági antológiánk fővárosi bemutatóján" - összegezte benyomásait a lap főszerkesztője, Kriston-Vízi József.
2023.01.21

Könyvajánló - Thomas Bernhard: A mészégető

Sorra dobálta ki a kukába könyveinek postán kapott különböző nyelvű fordításait az osztrák származású író, Thomas Bernhard, mondván, hogy a fordítások már semmit sem érnek. Sorra utasította el a rangos irodalmi díjakat, miközben kegyetlenül kritizálta szülőföldjét, szellemtelenséggel és egyéb válogatott szitokszóval bombázva azt évszázadokra visszamenőleg, s a botrányig fokozta igazságkereső fanatizmusát. Zsenialitását, eredetiségét mégsem meri senki érdemben kérdőre vonni. Egy rendkívüli elme rendkívüli irodalmi munkásságába tekinthet most be az, ki föllapozza velünk ezt a hazánkban oly keveset emlegetett, forradalmian új hangú szerzőt, nem mellesleg egy hasonló kaliberű magyar alkotó tolmácsolásában.