Megújul a Milliomodik hektár erdő

2023. 11. 15., 17:29
Elkezdődött a fakitermelés a Milliomodik hektár erdőben. A munkálatok során eltávolítják a kiszáradt fákat, ezzel nem csak biztonságossá, de szebbé is teszik az önkormányzat vagyonkezelésében lévő véderdőt. A fakitermelés során mintegy 140 köbméter faanyagot vágnak ki, ezt szociális tűzifaként hasznosítja a város.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 30 képet tartalmaz

A napokban elkezdődött a Milliomodik hektár erdőben a tervezett fakitermelés. Régóta időszerű volt ez a munka, hisz húsz éve nem történt beavatkozás ebben a véderdőben, a tavalyi aszályos idő pedig tovább rontotta a helyzetet, nagyon sok fa kiszáradt. A fakitermelés elsődleges célja az elkorhadt, elöregedett fák kivágása, emellett azonban az invazív fajták számát is lecsökkentik az őshonosak javára. A szakszerű famunkálati beavatkozásokkal szeretnék ugyanis az erdő biodiverzitását is növelni.

Szabó Lajos erdőmérnöktől, Kecskemét város erdeinek erdészeti szakirányítójától megtudtuk: a fakitermelés után februárban ültetnek is facsemetéket. A természetvédelmi célokat szem előtt tartva tölggyel és szilfával gazdagítják a véderdő állományát. Mivel az elmúlt 45 évben buja cserjeszint alakult itt ki, vissza kell szorítani az invazív cserjéket is. Ezek helyére is kerülnek majd új bokrok a jövő évben.

Mint megtudtuk, mintegy 140 köbméter faanyagot vágnak ki az év végig, ezt az önkormányzat szociális tűzifaként hasznosítja majd. Az erdő élővilágának védelmében holtfát is hagynak a területen. A lábon álló facsonkok odúlakó madaraknak, különféle rovaroknak, gombáknak jelentenek majd élőhelyet a jövőben. A fakitermelés során keletkezett faaprítékot a sétautak mulcsozására használják fel.

Fontos tudni, hogy a fakivágások idején a biztonságos munkavégzés, a balesetek elkerülése érdekében az erdőt, a munkaterületet és egyes parkolórészeket is lezárják a lakossági forgalom elől. Még gyalogosan sem lehet majd áthaladni az erdei utakon. Miután azonban befejeződnek a munkák, egy megújult véderdőben, parkos környezetben kirándulhatunk majd itt.