Méretlenül vételezték az üzemanyagot

KÖZLEMÉNY
2023. 05. 11., 08:43
A Kiskunhalasi Járási Ügyészség üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett lopás bűntette miatt három férfival szemben emelt vádat, akik kihasználva a benzinkút kútoszlopa és az online kassza közötti kommunikáció rendszeres megszakadását, összesen több mint 9.000 liter üzemanyagot loptak el.

A vádirat szerint a három vádlott közül ketten benzinkutasként dolgoztak egy kiskunhalasi üzemanyagtöltő állomáson, a harmadik vádlott az egyikük ismerőse volt. A vádlottak 2020 novembere és 2021 februárja között, kihasználva azon időszakokat, amikor a benzinkút kútoszlopa és az ahhoz kapcsolódó online kassza kommunikációja megszakadt, a kassza és a számlázási rendszer megkerülésével, az ellenérték megfizetése nélkül vételeztek üzemanyagot.

Az egyik benzinkutas vádlott és az ismerőse előzetes megállapodásuknak megfelelően kétnaponta, többnyire a kutas éjszakai műszakbeosztása alatt, a zavartalan elkövetést figyeléssel biztosítva, felváltva csapolták az önkiszolgáló töltőpisztollyal ellátott 1. számú kútoszlopot. Az üzemanyagot részben járműveikbe, részben kannába tankolták. 25 műszak alatt több mint 8.000 liter benzint és dízel üzemanyagot loptak így el, közel 3,2 millió forinttal károsítva meg a kút üzemeltetőjét.

A másik benzinkutas hasonló módszerrel három alkalommal vitt el jogosulatlanul mintegy 300 ezer forint értékben üzemanyagot. A kár egyik esetben sem térült meg.

Az ügyészség a férfiakat üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett lopás bűntettével vádolta és felelősségre vonásukat büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével - indítványozta. A Kiskunhalasi Járásbíróság a vádlottak bűnösségét a váddal egyezően megállapította és kettejükkel szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést, a harmadik férfival szemben pénzbüntetést szabott ki, továbbá mindhármójukat kötelezte a sértettnek okozott kár megtérítésére.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség