Mestereket avattak kedd délután a kamarában

2025. 12. 16., 15:49
Mesteravató ünnepséget rendeztek kedd délután a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kecskeméti székházában. Az esemény keretében a kamara vezetése aranykoszorús mester címet adományozott Garaczi Jánosnak, a Lajosmizsei Tanyacsárda egyik tulajdonosának, majd szakmai előadásokkal folytatódott a rendezvény.
Fotó: Barta Zsolt
A galéria 28 képet tartalmaz

- A magyar nemzetgazdaság stratégiai érdeke a minőségi szakképzés. A mestervizsgáztatás a gazdaságot képviselő kamarák törvényben meghatározott feladata, kompetenciája, amelyet kiemelt feladatként kezelünk – mondta a kamarai mesteravató ünnepség üdvözlő beszédében Ördögh Dóra, a kamara szakképzési igazgató.

— A mestervizsga a szakemberek szakmai fejlődési folyamatában, jelentős mérő-, értékelő és minősítő szintet hivatott képviselni. A képzett mesterek szakmai tudásuk, munkakultúrájuk birtokában hozzájárulnak a vállalkozások eredményes vezetéséhez, hivatásuk továbbörökítéséhez, a foglalkoztatáshoz, a munkahelyteremtéshez  
— fűzte tovább a gondolatait Ördögh Dóra.


Ezt követően átadta a szót Tasi Lászlónak, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BKMKIK) alelnökének. A szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy a kamara egyik fontos feladata a mesterképzés. Egy szakember olyan bizalmat épít ki a cím elnyerése következtében a piacon, amellyel a megrendelők szívesebben fordulnak az illetőhöz, ha mester címmel rendelkezik. Akik a szakmai területükön jól akarnak boldogulni, azoknak folyamatosan képezniük kell magukat, hangsúlyozta az alelnök. Majd a BKMKIK vezetője a szervezet nevében Garaczi Jánosnak - a magyar gasztronómia kiemelkedő személyiségének - az Aranykoszorús mester címet adta át.

Az Aranykoszorús mester a magyar gasztronómia doyenje

Garaczi János neve hat évtizede összeforrt a magyar gasztronómia értékeivel és megújulásával. Pályája során mesterszakácsként és szakács mesterként nemcsak itthon, hanem nemzetközi színtéren is maradandót alkotott, szakmai hitelessége és szemlélete messze túlmutat az egyes fogások világán. A lajosmizsei Tanyacsárda egyik tulajdonosaként és irányítójaként olyan szellemi műhelyt teremtett, amelyben a hagyománytisztelet, a minőség és az emberközpontú vendéglátás egységet alkot, és amelynek kisugárzása a hazai gasztronómia egészére hatással van - hangzott el a méltatás során.

A rendezvényen Tasi László alelnök, és a mestervizsga-bizottság elnöke Balogh Lajosné négy - speciális lábápoló - szakembert avatott mesterré. Az okleveleket Gálné Kecskés Valéria, Mészáros Csilla, Nagy Natasa Erika és Tar Tünde vették át.

Az ünnepség második felében a program, a Duális Képzők Szakmai Évzárójával folytatódott. Ennek keretében Huszárné Sztrinkó Anamária, a Vári Szabó István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóhelyettese bemutatta, miként segítik az intézmények a tanulókat és a felnőtteket a megfelelő duális képzőhely kiválasztásában, elérésében és a szakmai fejlődésük nyomon követésében. Majd pedig Horváth-Bodor Judit, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara duális képzés tanácsadója és ágazati koordinátora pedig a kapcsolódó hatósági ellenőrzések lépéseit ismertette. A rendezvényen a Kodály iskola diákjai adtak műsort a vendégek tiszteletére.