Mit kell szem előtt tartani az edzés előtti táplálékkiegészítésnél?

2023. 03. 16., 12:28
Egyre többen döntenek úgy, hogy megváltoztatják étkezési szokásaikat, rendszeres testmozgásba kezdenek, és úgy is döntenek, hogy valamilyen módon elkezdik a táplálékkiegészítést. Természetesen ezt pozitívan kell értékelni, elvégre a társadalom tudatosabb, és ez életmódváltásra stb. vezet. Érdemes azonban nem elfelejteni, hogy ha mindezek a változtatások többek között az egészség szempontjából is előnyösek, akkor helyesen kell őket végrehajtani.

Ugyanez a helyzet az edzőteremben vagy otthon végzett gyakorlatokkal is. Ha nem a megfelelő módon végzed őket, számos sérülésnek, sőt veszélyes izomsérüléseknek teszed ki a testedet. Ugyanez igaz az étrendre és annak kiegészítésére is, ezért érdemes ezekről is ugyanannyit tudni, mint az edzésről. Mi a fontos tehát, ha az edzés előtti kiegészítésről van szó?

Az edzés előtti táplálékkiegészítés alapelvei

Van néhány jellemzője az egyes tápanyagoknak és kiegészítőknek, amelyeket érdemes megvizsgálni, mielőtt elkezdenéd a pótlást - nem csak edzés előtt, hanem általában. Ez határozza meg, hogy egy adott tápanyagot mikor, milyen dózisban érdemes bevenni, és hogy egyáltalán alkalmas-e edzés előtti fogyasztásra, mivel nem mindegyik javallott az ilyen típusú kiegészítésre. Előfordulhat, hogy a kiegészítőket jellemzően edzés utánra szánják és ajánlják fogyasztani. Mire érdemes tehát odafigyelni?

Az adott kiegészítő felszívódási sebessége - ez a paraméter kell, hogy meghatározza, hogy az adott kiegészítőt mennyi idővel az edzés megkezdése előtt kell bevenni ahhoz, hogy tulajdonságai a megfelelő pillanatban kifejthessék hatásukat. Például feltételezhető, hogy a BCAA átlagosan körülbelül egy óra alatt szívódnak fel, míg egy klasszikus tejsavófehérje-kiegészítőnek akár négy órára is szüksége lehet.

Edzésterv - bár az egyes tápanyagok felszívódása eltérő lehet, az adott edzésterv vagy edzésegység is eltérő lehet. Ez lehetővé teszi, hogy egy adott tápanyagot másképp kell felhasználni egy adott helyzetben. Ez attól is függ, hogy az adott tápanyagot mikor fogyasztják el az edzés előtt. Talán csak edzés után kellene aktiválni a hatását, hogy táplálja és regenerálja az izmokat?

A tápanyag tulajdonságai - ezt már némileg érintettük, és maga a felszívódás is ide sorolható. Az adott tápanyag energiát ad az izmoknak, az edzés során kimosott tápanyagok pótlására szolgál stb. Mindezek befolyásolják, hogy egy adott tápanyagot érdemes-e edzés előtt, milyen időpontban stb. bevenni.


Milyen edzés előtti táplálékkiegészítőket érdemes megfontolni?

Többek között az edzési célodtól, a tapasztalataidtól, az egyes tápanyagok napi szükségletétől függően egyszerűen más és más lesz az edzés előtti étrendkiegészítő választásod. Ezektől a típusú változóktól kell függeniük. Érdemes azonban felvázolni néhányat az edzés előtti táplálékkiegészítők leggyakoribb választási lehetőségei közül.

Ezek közé tartoznak:

  • Fehérjetartalmú tápanyagok,
  • BCAAS,
  • Kreatin,
  • AAKG,
  • Citrullin.

Természetesen ez csak néhány kiválasztott tápanyag, amelyeket gyakran használnak az edzés előtti kiegészítésben. Érdemes azonban megemlíteni az ilyen kiegészítők teljes listáját, és így az ALLUTRITION üzlet kínálatát ezen a területen (https://allnutrition.hu). Ott különböző típusú táplálékkiegészítőket találhat különböző ízekben, így mindenki a saját preferenciáinak megfelelő terméket választhat.

(x)