Műkertváros nem aprózta el: egy közel 3 mázsás sertést dolgoztak fel

2025. 01. 19., 09:12
Sülthús, hurka-kolbász, pörkölt, sült vér, máj, orjaleves. Mindezeket helyben készítették el a műkertvárosiak a hagyományos disznótoron, ahol egy 280 kilós sertést vágott le a Műkertvárosért Együtt Egyesület.
A galéria 51 képet tartalmaz

A legfiatalabbakat nem zavarta a koránkelés sem, 6 órakor ott voltak a Kecskeméti Vadaspark előtti téren. A kicsik megismerkedhettek a hagyományos húsfeldolgozás eszközeivel és módszereivel, bepillantást nyerhettek egy hamisítatlan hagyományos disznótor hangulatába, és a részüket is kivehették a munkából.

Nem kevesebb, mint egy 280 kilós sertést vágtak le és dolgoztak fel szombaton a böllérek, valamint a Műkertvárosért Együtt Egyesület tagjai a Kecskeméti Vadaskert előtti parkban. A hagyományos disznótort immáron harmadik alkalommal szervezték meg, mivel minden egyes tag úgy véli, a magyar identitás nélkülözhetetlen része a disznóvágás.

A Műkertvárosért Együtt Egyesület nagyon fontosnak tartja a magyar hagyományok ápolását. Meg kell mutatni a fiataloknak a régi idők disznóvágásos hangulatát, az idősebb korosztálynak pedig egy kis nosztalgiát szeretnénk előidézni itt, a Kecskeméti Vadaskert előtti téren
— hangsúlyozta Baracsi Klára, a Műkertvárosért Együtt Egyesület elnöke.

Minden korosztály képviseltette magát a téren a legkisebbektől a legidősebbekig. A fiataloknak még a disznófelmosást is megmutatták a böllérek. 6 órakor érkezett a disznó, a böllérek a pörkölést elkezdték, majd jött a mosás, a szétszedés, mindeközben az egyesület tagjai és családjai, ismerősei, barátok a háttér munkálatokat folytatták. Az egyik sátorban forralt bor, forró tea, a másikban a sülthúshoz készültek elő a kolbász-hurka töltéshez, az orjaleveshez. Az első hagyományos étel a sült vér és a máj volt, a nap folyamán lehetett kóstolni pörköltet, sült húst, hurka-kolbászt, és természetesen az elmaradhatatlan orjalevest.