Kategória: Képzőművészet
Keresés
Dátum választó
Rendezés
1 találat
2024.02.09

Négy évtizede a Népi Iparművészeti Gyűjtemény élén Kriskóné Dávid Mária

Idén immár 40 éve a Népi Iparművészeti Gyűjtemény vezetője Kriskóné Dávid Mária. Az intézményben az évek alatt számos kiállítás és program köthető az ő nevéhez, valamint a népi iparművészet mellett az intézményben helyet kapott a népművészet, a különböző művészeti ágak is. A szakember 40 éves pályafutásáról beszélt a KTV pénteki Kiemelő magazinjában.
2024.02.08

Fáklyás megemlékezés, múltidéző séta, bővülő kiállítás: elkezdődött a Muraközy 200 emlékév

Muraközy János születésének 200. évfordulóján kezdetét vette a neves kecskeméti festőművész, '48-as hős és városi hivatalnok előtt tisztelgő emlékév. Csütörtök délelőtt megkoszorúzták az Ókollégium falán lévő Muraközy-emléktáblát, és énekkel, verssel, köszöntő beszéddel emlékeztek rá. Az emlékév kiemelt eseménye lesz a március 15-i nemzeti ünnep előestésén tartandó fáklyás megemlékezés, de csatlakoznak a hamarosan kezdődő Házasság Hete programjaihoz is, múltidéző városi sétát rendeznek, a Ráday Múzeum állandó Muraközy-kiállítása pedig négy új képpel gyarapodva várja látogatóit.
2024.02.02

Vidák István és Nagy Mari indiai gyűjteményéből nyílt tárlat az Agórában

Vidák István és Nagy Mari textilművészek indiai gyűjteményéből nyílt kiállítás péntek este a Hírös Agórában. A tárlaton főképp nemezből, selyemből és ezek kreatív ötvözetéből készült ruhadarabok, kendők és falikárpitok láthatók, részben az alkotók 13 indiai útjának gyűjtéséből, részben saját kezük munkáját dicsérő alkotásokból. Az értékes anyagot most bocsátották először közszemlére.
2024.01.16

Fantasztikus Petőfi-szobor várja a Kiskőrösre látogatókat

Kiskőrösön, a bicentenárium lezárásaként, Petőfi Sándor születésnapján avatták fel az ülő Petőfi-zsánerszobrot, Tóth Dávid szobrászművész alkotását a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum előtt. Az alkotás ünnepélyes leleplezése a Petőfi-szilveszter keretében zajlott, december 31-én délután. Az új köztéri bronzszobor felállításának célja az volt, hogy a látogatók és a város lakossága is megpihenhessen a költőóriás mellett.
2024.01.10

A tűz vonzásában - Bula Gábor keramikus a hónap alkotója

Bula Gábor, a Szentendrei szigeten, Pócsmegyeren élő és alkotó keramikus életében a kecskeméti Hírös Agórában megrendezett tárlat az első, bemutatkozó kiállítás. Az alkotó 1974-ben született. Ötvenedik évében járva nem vádolható azzal, hogy elsiette volna a nyilvánosság előtti bemutatkozást. A kerámia sorsfordító szerepéről beszélgettünk kecskeméti kiállításának tárgyai között.
2023.12.30

Akikre büszkék vagyunk - Tehetséggondozó irodalmi és videós pályázat fiataloknak

A Kecskeméti Médiacentrum tehetséggondozó irodalmi és videós pályázatot hirdet 14 és 24 év közötti fiatalok számára „Akikre büszkék vagyunk” címmel. Ennek egyik célja, hogy középpontba helyezze azokat, akik 2023-ban rangos elismerésben részesültek és példájukat sok-sok fiatallal megismertesse.
2023.12.14

Bozsó Jánosra emlékezett egy éven át Kecskemét

A mai napon több helyszínen is a 25 évvel ezelőtt elhunyt Bozsó Jánosra emlékeztek a városban. A Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Kecskemét díszpolgára emlékére egy éve hirdették meg a Bozsó 100 emlékévet, amely sok érdekességgel szolgált mindenki számára. Az emlékévről, a kiállításokról és édesapja örökségéről Bozsó Jánossal, a Bozsó Gyűjtemény kuratóriumának elnökével beszélgetünk a KTV Kiemelő magazinjában.
2023.12.14

Bozsó Jánosra emlékeztek

Bozsó János festőművészre emlékeztek halálának 25. évfordulóján csütörtökön délelőtt. A művész sírjánál, a Kecskeméti Köztemető díszparcellájánál egy mécses meggyújtására vagy egy szál virággal csendes főhajtásra várták a művész tisztelőit.