Nincs több vadkár az enyhe tél miatt

2023. 01. 13., 19:48
Az enyhe téli idő nem okoz több vadkárt, sőt ilyenkor az állatok több táplálékot találnak a szántóföldek nélkül is. Ugyan a vetést a nagyvadak károsíthatják, de a megyében az okozott kár elenyésző összeget tesz ki.

Károsíthatják a nagyvadak az őszi vetést, de a jó idő miatt ez csekély mértékben fordulhat elő, mivel ilyenkor hó nem takarja el az egyéb táplálékot - mondta el Kocka Zoltán, az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Vármegyei Területi Szervezetének elnöke.

– A gímszarvas, a dámszarvas, a vaddisznó, az őz és a muflon mezőgazdaságban és erdőgazdaságban okozott kára jöhet szóba. A gímszarvas okozza a legnagyobb kárt, de abból viszonylag kevesebb, 6000 darabos törzsállomány van Bács-Kiskun megyében - részletezte Kocka Zoltán.

Az tény, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a nagyvad állomány, de a megyei vadkár még így is eltörpül a dél-dunántúli területek vadkára mellett, ahol a gímszarvasok a legnagyobb létszámban vannak jelen. A gazdálkodóknak kb. 10 százaléknyi vadkárt kell elviselniük, ugyanis az állatok az adott életközösség szerves részei, nemzeti kincsek. A termények megvédésében együtt kell működnie a földtulajdonosoknak és a vadászatra jogosultaknak.

– A vadászatra jogosult is tehet annak érdekében, hogy minél kisebb mértékű kár keletkezzen. Vadföldeket létesíthet, ehhez egyébként a vadászkamara Bács-Kiskunban 50 millió forinttal járult hozzá az elmúlt időszakban. Emellett etetéseket kell biztosítani a vad számára - emelte ki Kocka Zoltán.

A földtulajdonosoknak 5 napon belül jelenteniük kell az illetékes vadásztársaságnak, ha vadkárt tapasztalnak. A pontos tennivalókról pedig 2021-ben jelent meg egy vadkárfelmérési útmutató, ami az interneten is elérhető.

A tavalyi aszályos időt megsínylette a vadállomány – tette hozzá Kocka Zoltán