Nincsen húsvét sonka nélkül
A húsvét közeledtével megindult a roham a hentesüzletekben is idén. A húsüzletek forgalma már a napokban négy-ötszörösre emelkedett. A legkeresettebb a hagyományos parasztsonka. Az igazán jó minőségű sonka elkészítéséhez komoly szakértelem és legalább 3 hónap kell.
-Valamennyi áremelkedést hozott magával az élő disznó nevelésének drágulása. A hagyományos készítésű sonka esetében 3500-4500Ft/kilogrammos árra számolhatunk, mert ezek a sonkák, az érlelés három hónapja alatt a elég sokat vesztenek a súlyukból, ezt pedig mással nem lehet kompenzálni, csak az árral - Dénes Zoltán oktató, a MEZGÉ tanvágóhíd vezetője.
Az élelmiszerboltok polcain sok gyorsérlelésű sonka is sorakozik. Ezeknek az ára, ha csak a termék súlyát nézzük jóval kedvezőbb. A szakember azonban felhívta a figyelmet arra, hogy egyrészt ezek a néha mindössze 3 napos érlelésű termékek sokszor egyáltalán nem tartósak.
További probléma lehet, hogy nagyon vizesek, állagukban pedig sokkal gyengébbek, szeléskor szétesnek. A felhasznált anyagok, páclé és tartósítószerek sem ugyanazok, mint egy igazi hagyományos sonkánál. Érdemes vásárlásnál tehát figyelni, milyen érlelésű sonkát választunk.
A tökéletes húsvéti sonkáról a KTV Kiemelő magazinjában számolunk be.