Ortodox rabbi tartott imát Kecskeméten

2023. 03. 21., 15:26
Március 17. és 18. napján 70 év óta először tartott imát az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség kecskeméti közössége a Magyar Fotográfia Múzeum épületében, vagyis az egykori Kecskeméti Ortodox Zsinagógában. A pénteki esti és szombat délelőtti imán közel 35 ember vett részt Kecskemét és környékéről.

Az ortodox zsidó közösségnek Budapesten és vidéken már több tíz zsinagógája található. A kecskeméti imákat vezető fiatal izraeli rabbi, Shalom Ber Radziner és családja rendszeresen Kecskeméten tölti a hétvégéket, a Holocaust óta ez volt az első alkalom, hogy ortodox rabbi vezette a pénteki és szombati istentiszteleteket. A múzeummal való megállapodás szerint ebben az évben már rendszeresen tart istentiszteleteket az EMIH kecskeméti közössége.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (vezető rabbija Köves Slomó) a Magyarországon bejegyzett három zsidó egyház (MAZSIHISZ, EMIH, MAOIH) egyike.

Az XXI. század elejére a magyar zsidóság reneszánszában egyre erősebb igény mutatkozott egy olyan hitközség vagy érdekképviseleti szervezet létrejöttére, amely a hagyományos zsidó értékeket egyesíti a modern világgal, annak nyitottságával és dinamizmusával. Egy olyan szervezetre, amely a múlt tragédiát feldolgozva pozitív zsidó identitást tud mutatni tagjainak, korosztálytól, és a vallásgyakorlás mértékétől függetlenül. Erre az igényre válaszul született meg 2004-ben, a magyarországi Chabad Lubavics nemzetközi zsidó mozgalom inspirációjára – és bábáskodása mellett – az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), amely szellemi elődjének a Status quo Ante irányzatot tekinti. Célja ennek az irányzatnak a felélesztése és a magyarországi zsidóság vallási fejlődésének előmozdítása.

Célul tűzték ki, hogy azokat a zsidókat is bevonják a hitéletbe, akik eddig kevéssé, vagy egyáltalán nem voltak aktívak. Ehhez igyekeznek megteremteni azokat a feltételeket és kereteket, amik elengedhetetlenek a zsidó hagyományok gyakorlásához. A hitközség alapító okirata szerint az EMIH „egy új, konzervatív értékek és ősi gyökerek után kutató fiatal nemzedék képviselője, amely a Statusquo irányzat megújításával, egyesíti az autentikus értékrendet és ortodox hagyományokat a nyitottsággal és dinamikus gondolkodással.