Precíziós Mezőgazdasági Konferenciát rendeztek Kecskeméten

2023. 10. 06., 16:30
A Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kara rendezte meg pénteken a Neumann Emlékév keretében, a Precíziós Mezőgazdaság Konferenciát a GAMF-on. Az eseményen szakmai programokkal, tapasztalatcserének helyt adó műhelymunkákkal várták a precíziós gazdálkodás jelenlegi és jövőbeli szereplőit.
Fotó: Molnár H. Boglárka
A galéria 32 képet tartalmaz

Kecskeméten, a Neumann János Egyetemen rendezték meg ma (péntek) a Precíziós Mezőgazdaság Konferenciát. Az eseményen többek között szakmai programokkal, aktuális témákkal és hazai előadókkal várták a precíziós gazdálkodás szereplőit. Dr. Palkovics András, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar dékánja a rendezvényen arról beszélt, hogy a konferencia a fenntartható, okszerű és a meglévő környezeti hatásoknak megfelelő gazdálkodásról szól. A dékán a kar legfrissebb sikeréről is beszámolt.

- A 2023 számunkra egy nagyon jeles év, mert az elmúlt 50 évben még egyszer sem vettünk fel ennyi hallgatót a kertészeti karra. 260 új hallgató iratozott be hozzánk és 16 harmadik országbeli, külföldi állampolgár. Idén első ízben indul nálunk angol nyelvű kertészmérnöki képzés is 
— mondta dr. Palkovics András, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának dékánja.

Dr. Fülöp Tamás rektor az eseményen elmondta, az egyetemen látják, hogy a 21. század globális kihívásai között szerepel az élelmiszer termelés, az élelmiszer biztonság, valamint az élelmiszer előállításának és annak függetlenségének kérdése.

- A konferencia azokat a kérdéseket fogja boncolgatni, amelyek a legfontosabb, leglénygesebb részei a megújulásnak. Döntően a digitalizációhoz és természetesen a precíziós termeléshez kapcsolódnak majd az előadások. Nagyon sok olyan új ismeret és tudás jött létre, alakult ki az elmúlt időszakban, amelyet érdemes megosztanunk
— fogalmazott Dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora.

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun vármegyei elnöke pedig arról beszélt, hogy a technológiai fejlődés a világon rohamtempóban indult meg, és napjainkban is tart.

- A mezőgazdaságban egyre több helyen jelennek meg az adatgyűjtésre szolgáló mérőműszerek, komplex döntéstámogató rendszerek, valamint a precíziós gépek, amelyek segítségével az ágazati szereplők saját üzemeik teljesítményét nyomon követhetik, és ezáltal megfontolt lépéseket tehetek a fejlődésük érdekében. Napjainkban a Mezőgazdaság 4.0 „Smart farming” „Digital farming” folyamatosan zajlik, amely azt jelenti, hogy az úgynevezett okos technológiák már szinte szabványként jelennek meg a gépekben
— fogalmazott Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun vármegyei elnöke.

Az elnök kiemelte, az agráriumban történő generációváltás is megköveteli a technológia fejlődését. A koncepció magában foglalja az eddigi precíziós mezőgazdasági elveket, és olyan berendezések használatát, mint például a pilóta nélküli eszközök és autonóm döntéstámogató rendszerek, amelyek a jelenlegi kihívások megoldását támogatják.