Pünkösdölés a Ménteleki Általános Iskolában

2023. 05. 30., 15:25
Kisasszony napjától pünkösdig tart az az ív, amire felfűzik hagyományőrző ünnepi alkalmaikat a Ménteleki Általános Iskolában. Ennek is az egyik legkiemelkedőbb napja volt az elmúlt hétvégén.

Egy emberként összefogva sürgött forgott gyerek és felnőtt, hogy a kislányok méltóképpen jelenjenek meg a pünkösdi királynéjárásunkon a Ménteleki Általános Iskolában. Öltöztettek, hajat fontak, volt, aki beénekelt, és utoljára még elgyakorolták a lépéseket. Kerestek egy árnyas részt az udvaron, és a fák védelmében, a gyógynövénykert szomszédságában csöndben leültek a gyerekek, és várták a csodát.

Ezután beszéltek pár szót az ünnepről, majd felcsendült az ének. Körbejárták a kicsi elsős királylányt, akit kendő rejtett, a nagyok gyönyörűen énekeltek, majd ő is előlépett csengő hangjával.

A lányok után a fiúké lett a terep, a tavalyi pünkösdi király is megjelent, és biztosította társait, hogy nem mond le könnyen a trónról. Nyolc helyszínen folyt a viaskodás, menetlevelet is kellett készíteni, hogy követhető legyen a tisztes harc. Volt itt íjászat, kakaskodás, kardvágás, patkódobás, célbadobás, futás a kendőért, rovásírás és kézműveskedés is.

Délután a hagyomány szerint cserebere vásárra pakoltak ki a résztvevők, szigorúan csak saját készítésű vagy termesztésű portékákat. Végül a megfáradt társaság egy mesejátékot hallgatott meg az Aranyalma társulattól Mátyás király bojtárjáról. Az interaktív előadás végén már mindenki az elveszett kecskéket kereste. Jó hangulatú nap volt, megint jó volt ménteleki iskolásnak lenni.

Szöveg: Csépányi Csilla
Fotó: Virág Attila