Robotok és innovatív technológiák segítik a munkavállalókat

2023. 07. 13., 17:22
Félidejében jár a Viapan Group és a Q-Automotive Kft. által közösen elindított, INSERT pilot projekt, melynek középpontjában a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának modernizálása áll. A munkavállalókat segítő innovatív technológiák tapasztalatait, a legfrissebb fejleményeket osztották meg a szakemberek a mai sajtónyilvános eseményen.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 21 képet tartalmaz

A Viapan Group 2017 óta közel 200 megváltozott munkaképességű munkavállaló számára biztosít munkalehetőséget, akkreditált foglalkoztatás keretén belül. Ezekre a tapasztalatokra építve indított útjára 2022 novemberében INSERT elnevezésű pilot programját azzal a céllal, hogy lássák és tapasztalják, hogyan segítik az innovatív technológiák, modern foglalkoztatási formák a gyártási folyamat során a munkavégzés hatékonyságát, és hogyan járulnak hozzá az emberi egészség megőrzéséhez. Kifejlesztettek tehát egy mintaprojektet annak érdekében, hogy segítsék a megváltozott munkaképességűek foglakoztatását. A kezdeményezésben kiváló partnerre találtak: a Q-Automotive Kft. 12-12 fő megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmaz kétműszakos munkarendjében, és munkájuk során kiválóan megmutatkozik, hogyan válhatnak a megváltozott munkaképességű emberek teljes értékű dolgozókká, sőt, az is, hogy a módszer kiválóan alkalmas a hétköznapi dolgozók munkakörülményeinek javítására is.

Gaál József alpolgármester köszöntőjében kiemelte, a technikai fejlődés rendkívül felgyorsult, aminek egyik fontos és kihagyhatatlan eleme a robotizáció, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia használata, a mai napon bemutatott innováció pedig a fizikai dolgozók munkáját segíti, különböző tartásjavító és terheléscsökkentő, robotikai megoldásokkal.

- Ennek az a nagy jelentősége, hogy a térségben kiemelten nagy a gazdasági és az ipari fejlődés, ennek során több ezer munkaerőre van és lesz szükség a következő években is. Miután munkaerőhiány tapasztalható minden szakmában, nagyon fontos, ezzel a segítséggel olyan megváltozott munkaképességű emberek is bevonhatók a munkaerőpiacra (gyártási folyamatok, logisztikai területek), melyeket nem tudnának ellátni ilyen segítség nélkül. Ez pedig nagyban hozzájárul, hogy a több százezres munkaerőtartalék bevonhatóvá váljon a jövőben
— mondta Gaál József.

Hozzátette: A Viapan Group és a Q-Automotive Kft. közösen kidolgozott program úttörő, és más cégek, vállalatok számára is új irányt mutat, akik remélhetőleg maguk is alkalmazzák majd az innováció ezen eredményét, mely minden fél számára pozitív: a munkavállalók ezzel a segítséggel be tudnak integrálódni egy értékláncba, hasznos tagjává válnak a társadalomnak és a gazdaságnak, a munkáltatók pedig versenyképesebbé válnak azáltal, hogy hatékonyabbá válik a termelés.

Dr. Macsári Mária, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási és rehabilitációs főosztály főosztályvezetője előadásában munkavállalók oldaláról mutatta be ezeket a folyamatokat, amikor a megváltozott munkaképességű álláskeresők foglalkoztatási tapasztalatait mutatta be. Elmondta a folyamatot és az elbírálás módját, hogy a hozzájuk érkezőket hogyan és milyen feltételrendszer szerint minősítik, hogy kerülnek a rendszerbe, és hogyan segítik az elhelyezkedésüket. Hangsúlyozta, a munkáltatók hozzájuk, a hivatalba küldik a munkaerőigényüket a megváltozott munkaképességű személyekre, de ők nem a leendő munkáltatóval, hanem a munkát kereső ügyféllel állnak közvetlen kapcsolatban. Dr. Macsári Mária kiemelte, a Bács-Kiskun Vármegyei vállalkozások, azon belül is a kecskeméti cégek, élen járnak a rehabilitációs foglalkoztatás terén. Az ilyen jellegű ellátásban részesülők 72%-a talál folyamatosan munkára Kecskeméten.

Pintér János, a Viapan Group Robotika üzletágvezetője „Modern technikai eszközök a rehabilitációban” címmel tartott előadásában mutatta be a projektet, annak céljait és annak eddig elért eredményeit.

- Amikor 2022 novemberében elindítottuk az INSERT projektet, célunk volt az, hogy a rendelkezésre álló erőforrást megóvjuk, és hatékonyabbá tegyük a mindennapi munkavégzés során. Első körben készítettek egy komplex országos kutatást, ami nem kifejezetten a megváltozott munkaképességűekre fókuszált, 1319 munkavállaló egészségi állapotát mérték fel. Az eredményeket felmérve és összegezve kiderült, a derék és a csípő, nyak és a gerinc fájdalma a legjellemzőbb
— mondta Pintér János.

Mivel ez minden munkavállalóra vonatkozott, és nem kizárólag a megváltozott munkaképességűekre, olyan módszerekben és technológiákban gondolkodtak, melyek egyik csoportot teljes értékű munkavállalóvá teszik, másiknak pedig megőrzi az egészségét. Így jött képbe a kollaboratív robotok, illetve az ergoskeletonok bevonása a projektbe. Előbbinek nem a munkavállaló kiváltása a célja, hanem annak tehermentesítése és hatékonyságának növelése, utóbbi pedig olyan viselhető ruházatok, amik tehermentesítő funkcióval bírnak a derék, vagy a kar esetében.

Pintér János ezután bemutatta az ergoskeletont, mely már teljes mértékben a cég saját fejlesztése. Ez egy tartásjavító eszköz, mely csökkenti az ülőmunkát végzők panaszait.

- Megvizsgáljuk a dolgozók munkafolyamatait, megnézzük, mi az, ami esetleg veszélyes, monoton lehet, vagy esetleg hatékonyságnövelés érhető el, majd a megfelelő kiválasztott eszköz alapján készítünk egy projektleírást, amit bevezetünk a gyakorlatba – mondta az üzletágvezető arról, hogyan dől el, melyik eszköz kerül be egy céghez, az adott folyamatba. Kiemelte, egyre növekszik az igény ezekre az eszközökre, a korábbi évekhez képest háromszoros a megkeresések száma. Nagy előny, hogy ezeket a gépeket nem kell megvásárolnia az adott cégnek, hanem bérli tőlük, ráadásul biztosítanak egy kéthetes ingyenes próbaidőszakot, mely alatt a munkavállalók megtapasztalhatják azt, hogy valóban segítség számukra a munkavégzés során.

A kollaboratív robotok használatának célja nem a munkavállaló kiváltása, hanem annak tehermentesítése és hatékonyságának növelése

Az előadások után a résztvevők üzemlátogatáson vehettek részt, ahol láthatták, hogyan működnek a bemutatott eszközök, és hogyan segítik a dolgozók munkáját.

Mivel a kormányzat támogatja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, nagy esély van arra, hogy a ma bemutatott projekt olyan példával szolgál, mely minta lesz országos szinten is. Segítve ezzel a munkavállalók egészségének megőrzését, a megváltozott munkaképességűek integrálódását, és a munkáltatók versenyképességének növelését.