Román embercsempészt vettek őrizetbe az M5-ösön

KÖZLEMÉNY
2022. 12. 29., 08:45
A 26 éves férfi 13 határsértőt próbált átcsempészni az országon. A rendőrök az M5-ös autópályán kapcsolták le a bűnelkövetőt.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztályának munkatársa 2022. december 28-án 11 óra 5 perckor az M5-ös autópálya 71-es kilométerénél – a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján – megállított egy személyautót, amelyet egy 26 éves román állampolgár vezetett. A járműben a sofőrön kívül további 13 külföldi utazott úgy, hogy a hátsó üléseket lehajtották, és oda zsúfolódtak be. Ők indiai és afgán állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a sofőr – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A férfit gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.