Röpképtelen rétisast mentettek a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai

2023. 02. 25., 14:44
Röpképtelen rétisasról érkezett bejelentés február 22-én. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a ragadozó madarat elfogása után a Kecskeméti Vadaskertbe vitték további ellátásra.
Külső sérülés nem látható a sason, a szeme ép, a tekintete tiszta volt, de repülni nem tudott (fotó: ifj. Turny Zoltán, KNPI)

A Szalkszentmártoni Petőfi Vadásztársaság hivatásos vadásza, Jakab Attila figyelt fel a repülni képtelen rétisasra Szalkszentmárton térségében. Jelezte mindezt dr. Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezetőnknek, aki ifj. Turny Zoltán gyepvédelmi tanácsadónkkal a helyszínre sietett, és sikerült elfogniuk a madarat (zsákba saját és kollégáink testi épségének védelme érdekében kellett helyezni, hogy vergődéssel ne okozzon sérülést saját magának és ne karmoljon). Munkatársaink beszámolója szerint külső sérülés nem látható a sason, a szeme ép, a tekintete tiszta volt, de repülni nem tudott. Érdekesség, hogy a négy év körüli madár gyűrűt viselt, még 2020-ban a Fejér vármegyei Sárszentágota térségében jelölték meg. Dr. Pigniczki Csaba a Kecskeméti Vadaskertbe vitte további ellátásra. 

A rétisas hazai állománya az elmúlt 15 évben folyamatosan növekedett a szigorú védelmi intézkedéseknek köszönhetően, az utóbbi pár évben már stabilan 300 pár felett van. A hazai állomány 10 százaléka, mintegy 30 pár él a Kiskunságban.

A fajt leginkább az élőhelyek elvesztése veszélyezteti, valamint érzékeny a zavarásra, különösen fészkelési időszakban. Általánosságban elmondható, hogy szándékos és véletlen mérgezéseknek is áldozatul eshetnek, illetve áramütés is gyakran okozza halálukat. A mérgezések felderítése, az áramütés elleni védekezés, az ismert fészkek védelme védőzónák kijelölésével és az apróvadvédelmi intézkedések mind hozzájárultak a sasok korábban igen aggasztó helyzetének javulásához.

A hazai rétisas párok egész évben a fészkük környékén tartózkodnak, a fiatalok pedig kóborolnak. Télen több tartózkodik nálunk, mivel a Kárpát-medence a kedvező időjárás és a táplálékbőség miatt megfelelő telelőhely az északon élő példányoknak is.

A rétisas a legkorábban költő madarunk, március elején már a tojásokon ülnek. A kotlás időszakában a párok különösen érzékenyek a zavarásra. A fészekalj rendszerint két tojásból áll, a fiókák március végén - április elején kelnek ki.

A rétisas fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 millió Ft.

szöveg: Hraskó István

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park