Rumini "anyukája" látogatott el a Petőfi Sándor Katolikus Iskolába

2023. 11. 21., 14:30
Berg Judit, az egyik legnépszerűbb kortárs ifjúsági és gyermekíró látogatott el a mai napon a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvodába az Irodalmi Beszélgetések elnevezésű programra. Az írónő az alsó és felső tagozatos diákoknak mesélt pályájának a kezdetéről, egyes történeteinek létrejöttéről és magáról az írásról.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 26 képet tartalmaz

Berg Judit könyveivel volt tele a mai napon a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda előadóterme. A mai napon ugyanis Berg Judit, az egyik legnépszerűbb kortárs ifjúsági és gyermekkönyv író tartott előadást az alsó és felső tagozatos diákok számára. Regényei iskolai olvasmányok listáin is szerepelnek, jelenleg ő a HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke. Az ő nevéhez köthető többek között, a Rumini, Panka és Csiribi, vagy éppen a Lengemesék. A gyerekek nagy érdeklődéssel fogatták az írónőt, aki igazi érdekességeket árult el írói pályájának kezdetéről. Mint mondta, első regényét, a Hisztimeséket, első lányának kitalált történetei ihlették, amely 2005-ben jelent meg, ezt követően a négygyermekes anyuka sorra találta ki a történeteket.

– A mesék ösztönösen jöttek belőlem, maga az írás is sok szempontból egy ösztönös folyamat volt. Nyilván az ember menet közben sokat tanul és egyre profibbá válik, de valahogy ez is jól ment. De az, hogy nekem ott volt egy, kettő, három, aztán négy kicsi gyerek, akikre főztem, akikkel játszottam, akikkel játszótérre jártunk, borzasztó nehéz volt eleinte. Tehát amikor ők picik voltak, akkor a délutáni alvás volt az az időszak, amikor én írni tudtam. Akkor én otthagytam csapot-papot, a gyerekeket beraktam az ágyba, mindenki megkapta a pusziját, meséjét, amihez éppen szoktatva voltak. Én nem szedtem le az asztalt ebéd után, nem raktam rendet, nem pihentem, nem csináltam ilyen dolgokat, hanem leültem a számítógéphez és addig, amíg az első gyerek fel nem ébredt, én addig tudtam írni - mesélt az első köbyvek születéséről Berg Judit.

A Rumini például legnagyobb lányának készült karácsonyi ajándékként. Az írónő elárulta azt is, hogy a mai napig lenyűgöző számára és örömmel tölti el, ha gyerekekkel telik meg egy terem, és átadhatja számukra az olvasás szeretetét.

– A gyerekeknek egy nagyon fontos kapcsolódási pont, mikor egy pici betekintést nyernek abba, hogy hogy készülnek a művek, de az is nagyon fontos lehet számukra, hogy a szerző személyes jelenléte kedvet csinál nekik az olvasáshoz. A kicsiknél nem annyira a könyvek születéséről, meg irodalmi kérdésekről van szó, de a nagyobbakkal már bele lehet menni ebbe jobban és ez szerintem nagyon fontos impulzus nekik. Másként viszonyulnak utána a könyvekhez.

A fiatalok a mai előadáson, az írónőtől megismerhették, hogy mik inspirálhatnak valakit a történetek megszületésére. Mint mondta tanári pályára készült, de végül az írás lett a hivatása.

– Én borzasztóan szeretem a szakmámat, azt hiszem, hogy talán erre születtem. Nagyon szeretek mesélni. De közben van bennem egy olyan felelősségtudat is, hogy egy jó könyvvel a gyerekeket az olvasás irányába lehet terelni, és ha azt szeretnénk, hogy felnőttként is olvassanak, és ne csak olvassanak, de a sorok közt is olvassanak, hogy legyenek gondolataik az elolvasott művekkel kapcsolatban, akkor azt gyerekkorban kell elkezdeni. Tehát ilyen szempontból a gyerekszerzőknek extra faladata, vagy felelőssége van - emelte ki az író.

A fiatalok a mai előadás végén kérdéseket is feltehettek az írónőnek, így megtudhatták melyik a kedvenc saját műve, valamint mely könyvei vannak készülőben Berg Judittól. Végezetül pedig a fiatalok dedikáltathatták kedvenc könyveiket az írónővel.