Se tető, se pénz-Vádat emeltek egy vállalkozó ellen

KÖZLEMÉNY
2024. 04. 17., 09:08
A Kecskeméti Járási Ügyészség sikkasztás miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy családi ház tetőcseréjét elvállalva az anyagvásárlás céljára átvett előlegből az ígért építőanyagot nem szerezte be, ráadásul eltűnt, otthagyva a lebontott tetőt.

A vád szerint a kunhegyesi férfi – az ügy vádlottja – 2022 nyarán a közösségi oldalon álnéven regisztrálva tetőfelújítási munkák szakszerű elvégzését hirdette. A tiszakécskei háztulajdonos – a sértett – a hirdetésben szereplő telefonszámon felvette a kapcsolatot a vállalkozóval, aki a társával két nap múlva megjelent és felmérték a munkát. A tetőcserét 1.650.000,- Ft-ért vállalták elvégezni, amely a felhasználandó anyagok árát és a munkadíjat is tartalmazta.

A páros néhány nap múlva ismét megjelent a háznál, ahol a vádlott 840.000,- Ft-ot kért anyagvásárlásra. A sértett ezen összeg átadásának feltételéül a munkálatok megkezdését szabta, ezért másnap a vállalkozók és két munkásuk elkezdték leszedni a tetőcserepeket. Ekkor a megrendelő átadta a kért előleget a vádlott számára, aki a pénzátadásról készített elismervényt a hirdetésben szereplő álnéven írta alá. Az átvett előlegből a vádlott és a társa mintegy 100 ezer forint értékben valóban vásárolt alapanyagot, amit le is szállítottak. Embereik még aznap a teljes tetőről leszedték a cserepet.

Ezt követően a vádlott és a társa félbehagyták a megkezdett munkát és nem jelentek meg többet. Az előlegből fennmaradó összeget egymás között elosztották és felélték. A sértett kérte a kára megtérítését.

A nyomozás során mindkét férfi jóvátétel megfizetését vállalta, ezért az ügyészség az eljárást a közvetítői eljárás lefolytatása érdekében felfüggesztette. Amennyiben a közvetítői eljárás során az elkövető a sértettel történt megegyezés alapján a vállalt jóvátételt teljesíti, vele szemben az ügyészség az eljárást megszünteti.

Mivel a vádlott az első részlet megfizetése után felhagyott a további teljesítéssel, ezért vele szemben folytatni kell a büntetőeljárást.

Az ügyészség a jóvátétel lehetőségét elmulasztó férfit sikkasztás bűntettével vádolja és ezért vele szemben büntetővégzésre irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével - közérdekű munka kiszabását indítványozza azzal, hogy a bíróság a sértett fennmaradó kárának megtérítésére is kötelezze.

(A csatolt fotón a vádlott közösségi oldalon közzétett hirdetése látható.)

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség