Soha nem látott béremelés jön a kecskeméti Mercedes-gyárban

2022. 12. 07., 10:13
Két lépcsőben, együttesen 24 százalékos béremelésről, továbbá eredményrészesedésről állapodott meg a kecskeméti Mercedes-gyárban a német autóipari konszern hazai menedzsmentje a dolgozókat képviselő szakszervezetekkel – tudta meg az Index. A teljes juttatási csomag így összességében akár 30 százalék feletti pluszt is hozhat a konyhára egyes munkavállalóknak - írja a lap.

Iparági forrásokból az Index úgy értesült, hogy eredményesen zárultak Kecskeméten, a Mercedes-Benznél a bértárgyalások. A laphoz eljutó információk több forrásból is 20 százalék feletti béremelésről szóltak, továbbá arról, hogy az eddigi gyakorlattól eltérő módon a munkavállalói érdekképviseleteknek eredményrészesedést is sikerült tető alá hozniuk a vállalat képviselőivel egyeztetve. Ezeket a fejleményeket érdeklődésükre hivatalosan is megerősítették a Bács-Kiskun megyei autógyárnál.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (MBMH) Kft., valamint a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezet és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) konstruktív tárgyalásokat folytatott a bérek alakulásáról. A célunk az volt, hogy jó megállapodást kössünk az érdekképviseletekkel, ami megtörtént a következő évre vonatkozó bérfejlesztésről – kezdte tájékoztatását az Indexnek az MBMH Kft. Kifejtették: a vállalat stabil foglalkoztatást, valamint versenyképes juttatási csomagot és komoly fejlődési lehetőségeket kínál a kecskeméti gyár több mint 4500 munkavállalója számára.

A GYAKORLATBAN EZ AZT JELENTI, HOGY A MERCEDES-BENZ MANUFACTURING HUNGARY KFT. VALAMENNYI AKTÍV DOLGOZÓJÁNAK ALAPBÉRE 2023-BAN KÉT LÉPCSŐBEN EMELKEDIK: JANUÁR 1-JÉTŐL 17 SZÁZALÉKKAL, MAJD EGY MÁSODIK LÉPCSŐBEN AUGUSZTUS 1-JÉTŐL TOVÁBBI 7 SZÁZALÉKKAL.

A bérmegállapodás további elemeivel együtt – ilyenek például az infláció alakulásától függően negyedévente folyósított külön kifizetés, vagy a dolgozóknak fizetett, újonnan bevezetett eredményrészesedés – a teljes juttatási csomag összességében akár több mint 30 százalékkal emelkedhet az egyes munkavállalók esetében a jelenlegi szinthez képest.

A Mercedes-Benznél ezt úgy értékelték, hogy ezzel a juttatási csomaggal a vállalat megerősíti pozícióját az ország egyik legvonzóbb munkaadójaként. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a vállalat jelentős számú új munkatárs felvételét kezdte meg Kecskeméten a folyamatban lévő gyárbővítéssel és a jövőbeli, új, tisztán elektromos hajtású modellek gyártásával összefüggésben.

Ahogy arról októberben mi is beszámoltunk, a rezsiterhek enyhítésére akkor a havi bér 60 százalékának megfelelő kiegészítő juttatást kapott a Mercedes-gyár minden dolgozója. Azért éppen a bérek 60 százalékában szabták meg a rezsitámogatást, mert az így a július–decemberi időszakra vetítve 10-10 százalékot jelentett a második fél évet tekintve.