Spórolj okosan: így választhatod ki a számodra legkedvezőbb mobil- és internet-csomagot

2024. 07. 08., 12:21
Sokat telefonálunk vagy inkább az adatmennyiség fontos? Otthon vagy út közben internetezünk legtöbbet? Egyedül vagy az egész családnak rendelnénk csomagokat? Érdemes több kérdést is feltenni, mert komoly pénzt spórolhatunk a számunkra legmegfelelőbb mobilos és internetes tarifák kiválasztásával.

A mobiltelefonálás és az internetezés hajnalán viszonylag egyszerű dolgunk volt: egyetlen előfizetési lehetőség volt, ennek fejében tudtuk, havonta hány percet beszélhetünk, mennyi SMS-t küldhetünk, vagy internetezés közben mekkora adatmennyiséget tölthetünk le és fel. Tény, hogy manapság már hang és adat terén is sokféle tarifa között lehet választani, de egyrészt ez a folyamat sem túl bonyolult, ráadásul lehetőséget ad arra, hogy úgy állítsuk össze ezeket, ahogy az a mi használati szokásainknak és a körülményeinknek a leginkább megfelel.

Miket gondoljunk végig a választás előtt?

Ma a mobilszolgáltató egyben internetszolgáltató is, hiszen a tarifacsomagok egyszerre kínálnak telefonos és mobilinternetes opciókat is, sőt a legújabb generációs mobilhálózatok megjelenésével az otthoni internetre is vannak külön adatcsomagok. De hogyan válasszunk ennyiféle lehetőség közül?

Először tehát azt kell végiggondolni, hogyan szeretnénk majd használni a mobilunkat és egyéb eszközeinket. A szolgáltatók kínálatában ennek megfelelően találunk olyan csomagokat, amelyben a telefonbeszélgetések időtartama korlátlan, ilyet akkor érdemes választani, ha sokat telefonálnánk és nem szeretnénk azon aggódni, hogy kifutunk az időből. Mivel egy modern telefon már levelezésre, böngészésre, videós csevegésre és egy sor egyéb online funkcióra is használható, azt is gondoljuk végig, általában mekkora havi adatmennyiségre lesz szükségünk. Fontos, hogy ne csak a letöltések várható mennyiségét számoljuk bele ebbe, tehát azt, hogy mennyi képet, videót, játékot és egyebet szeretnénk egy hónapban letölteni, hiszen ezekhez az összes többi adatforgalom (például közösségi oldalakra posztolt képek és videók, elküldött e-mail csatolmányok) is beleszámít.

Vegyük számításba azt is, hogy milyen nemzetközi használati lehetőségeket ad egy adott tarifacsomag: az otthonihoz hasonló díjakat melyik országokban, milyen határig tudjuk használni. Emellett az sem mellékes, milyen adatsebességet szeretnénk használni: a legtöbb új tarifacsomag már lehetővé teszi a legújabb hálózat, az 5G használatát.

A legjobb az, ha az adott szolgáltatónál úgy választhatunk, hogy az egyéni csomagok egy családon, cégen vagy baráti társaságon keresztül összekapcsolhatók. Ilyenkor például olyan kedvezmények érhetők el, mint az egymás közötti ingyenes beszélgetés, vagy a bevont tagonként számolt akár 10-15 százalékos kedvezmény.

Különleges lehetőségek

A hagyományos tarifacsomagok mellett érdemes tájékozódni arról, elérhető-e számunkra valamilyen extra lehetőség. Ilyen például az államilag támogatott Digitális Jólét program, vagy a Szupergyors Internet Program. Ha valaki jogosult ezekre, komoly kedvezményekkel "szállhat be az internetbe", ha élhetünk Vágási Feri klasszikus mondatával.

Szintén ajánlott utánanézni, hogy a választott csomagjainkhoz használhatunk-e valamilyen kiegészítést, például az otthoni internet ideiglenes "elköltöztetését", ami nyaraláshoz ideális.

Hasonlóan érdemes megnézni, hogy milyen előnyök járnak azzal, ha több előfizetést összekapcsolunk például a család mobiljai esetében: az egymás közötti, díjmentes beszélgetés mellett ilyenkor gyakran az egyes előfizetések havidíjaiból is megspórolható akár 10-15 százalék, ami már szemmel látható összeg.

Összességében tehát, bár manapság már jóval több mobiltelefonálásra és internetezésre használatos tarifacsomag létezik mint a hőskorban, nagyon is érdemes részletesen átböngészni ezeket: az ár tekintetében is jól járhatunk az okos választással, valamint pontosan olyanná varázsolhatjuk a szolgáltatást, mintha csak ránk szabták volna.

(x)