Tavaszköszöntő vetélkedő a Természet Házában

2024. 04. 19., 19:09
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága az idén már 25. alkalommal rendezte meg a Tavaszköszöntő vetélkedőt. A megmérettetésen általános iskolások vehettek részt, három korosztályban.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága negyedszázada hirdette meg az első tavaszköszöntő vetélkedőjét. Az idei, 25. alkalommal megrendezett ismeretpróbát is három fordulóban bonyolították le a szervezők. Az itt szerzett pontok alapján jutott a döntőbe mindhárom korosztályból a legeredményesebb 4 csapat. A kiírás még januárban érkezett meg a Bács- Kiskun és a Csongrád-Csanád vármegyei általános iskolákhoz. A jelentkező 3 fős csapatok száma a 350-et is meghaladta, ami az eddigi legmagasabb a verseny történetében. Ráadásul a honlapnak és a közösségi médiának köszönhetően egészen távoli településekről is neveztek csapatok a vetélkedőre. Így indult a tavaszköszöntőn pécsi, bakonybéli, sárospataki és aranyosapátiból érkező csapat is. A verseny egyaránt tartalmazott elméleti és gyakorlatias feladatokat.

A gyerekeknek például gyógynövényeket kellett azonosítaniuk és madarakat felismerniük távcső segítségével. A verseny végén meglepetésként odúkat készíthettek, amit ki-ki el is vihetett magával. A jó hangulatú döntőt a 3-4. osztályosok korcsoportjában az X2 nevű csapat nyerte, a felsőtagozatosoknál az 5-6. osztályos kategóriában a madarasi Petőfi Általános Iskola Hérics csapata, míg a legidősebbeknél, a 7-8.-os korcsoportban a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium Hóvirág nevű csapata végzett az élen. Minden versenyző személyes ajándéktárgyat kapott, a részt vevő csapatok könyvcsomagot, a nyertes csapatok pedig egy, az egész osztályuknak szóló szakvezetéses túrán vehetnek részt a Kiskunsági Nemzeti Park védett területein.