Téli üzemmódra váltott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

2023. 11. 10., 15:01
A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél a mai nappal átálltak a téli üzemmódra, azaz éjjel-nappal figyelik az utak állapotát. A megyei utakat 38 körzetben 38 jármű tisztítja idén is, a gépeket a napokban szemlézték a mérnökök. Emellett a szükséges útszóró só készletet is feltöltötték a mérnökségek telephelyein.

November 10-vel a Magyar Közút átállt téli üzemmódra. A télies időjárás beálltával 0-24 órában, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd az útüzemeltetési feladatok ellátása érdekében. A vármegye mind az öt mérnökségén készen állnak a járművek, a mérnökök ellenőrizték a gépeket, hogy hibamentesen végig dolgozhassák a szezont.

A vármegye 2196 km-es úthálózatát 38 körre osztották, mindegyikben egy meghatározott jármű lát el szolgálatot. Több mint 7400 tonna útszórós só áll a raktárakban. Ez egy átlagos télhez szükséges mennyiségnél is több. A közút most a megelőzésre fekteti a hangsúlyt.

– Amikor várható, hogy lefagy a burkolat, de még nem alakult ki jegesedés, akkor nagyjából 5-10 grammot szórunk ki egy m2-re vetítve. Ha kialakult egy jégréteg, akkor már 30-40 grammot kell kiszórnunk, és sok idő alatt a forgalom hatására lassan olvad fel a jég. Tehát mind a közlekedőknek, mind a Magyar Közútnak az az érdeke, hogy megelőzzük a kifagyást
— fogalmazott dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóság vármegyei igazgatója.

A vármegyében elsődlegesen a főutak majd a másodrendű főutak, összekötő és mellékutak tisztántartását végzi a közút. Az őrjáratos rendszerben 938, míg az ún. "rajonos" védekezési rendszerben 1022 km szerepel.