Több mint 1 milliárdos állami támogatást kap Kecskemét a megemelkedett energiaköltségekhez

2023. 01. 02., 20:33
Több mint 1 milliárd forintos állami támogatást kap Kecskemét városa a megemelkedett energiaköltségek fedezésére. A Miniszterelnökség hétfőn jelentette be, hogy a korábban tízezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után most a tízezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek is részesednek az energiaár-emelkedés miatti támogatásban összesen mintegy 44 milliárd forint értékben. A kormány célja, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradhasson.

A települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő - írták a közleményben, hozzátéve, hogy a támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kérnek, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről.

A tájékoztatás szerint Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról; a biztosok mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre.

Javaslatuk alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére csaknem 44 milliárd forint támogatásról döntött.

A támogatások összegét az önkormányzatok egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képessége figyelembevételével állapították meg.

Kecskemét városa 1,083 milliárd forint támogatásban részesül. A vármegyében jelentős támogatást kap még Kiskunhalas (376 millió forint), Baja (285 millió forint), Kiskőrös (259 millió forint) és Kiskunfélegyháza (243 millió forint).

A különbözetet fedezi a támogatás

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy a kapott támogatás az önkormányzatnál és az intézményeknél is a megemelkedő energiaárak jelenleg jelentkező energiaköltségének különbözetét fedezi. Hozzátette, köszöni a két országgyűlési képviselő, dr. Salacz László és dr. Szeberényi Gyula Tamás közbenjárását.