Új kötelezettségek fognak vonatkozni a gyógynövényes hevítőrudakra

Bővül a zárjegyes termékek köre

KÖZLEMÉNY
2023. 01. 12., 07:11
A dohányzási célú gyógynövénytermék fogalma 2023. február 1-gyel megváltozik, így az eddigi „növény-, gyógynövény- vagy gyümölcsalapú termék, amely nem tartalmaz dohányt és égési folyamat során fogyasztható” meghatározás kiegészül a hevítéssel történő fogyasztással is. Ezzel már az ilyen hevítőrudak elfogyasztása dohányzásnak minősül majd, és nem csak ez az egy dolog változik.

December 7-én arról döntött az Országgyűlés, hogy módosul a Jövedéki törvény is, új fogalomként bekerül a hevített termék, és azon belül meghatározásra kerülnek olyan termékek is, amelyek teljesen vagy részben dohánytól eltérő anyagot tartalmaznak. A hevített termék dohánygyártmánynak minősül, így 2023. február 1-jétől a gyógynövényes hevítőrudak is zárjegy- valamint jövedékiadó kötelessé válnak, az adó mértéke pedig 35 forint lesz rájuk darabonként (szálanként).

Nyáron az SZTFH még arról számolt be, hogy az EU elutasította Magyarország sürgősségi kérelmét, hogy a fiatalok védelmében módosíthassa a hevítéssel fogyasztható gyógynövénytermékekre kiterjedően is a jelenlegi szabályokat. Ekkor még a gyógynövényes hevítőrudak nem tartoztak a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek kategóriájába, jövedéki terméknek sem minősültek.

A 2012. évi CXXXIV. törvény módosításával bekerült, hogy ilyen termék kiskereskedelme csak a jogszabály betartásával, azaz csak dohányboltban lesz értékesíthető. Februártól kezdve a nemzeti dohánybolttól eltérő kiskereskedők már nem szerezhetnek be új készletet, de az átmeneti időszakban még forgalmazhatják a meglévő készletet egészen 2023. július 1-ig.

  1. február 1-től az általános reklámtilalom is vonatkozik a termékkörre is, melyet a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény rögzít.

Részletes információk a Magyar Közlöny 2022. évi 209-es számában találhatóak.

NAK/ Pető Krisztina