Újabb szintre léphet Kecskeméten a demensellátás

Hamarosan megnyílik a nappali demensellátó

2023. 11. 07., 13:41
Jól halad a demensek nappali ellátó intézményének építése a Fecske utcában. A hiánypótló létesítményt a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat működteti majd, az épületet az önkormányzat ingyenes használatba adta erre a célra. Molnár Ferenc, a RÉV intézményvezetője a KTV stúdiójában elmondta, a 40 demenciával élő személy ellátására tíz szakembert vesznek fel, ás a tervek szerint már jövőre megnyitják az intézményt.
Fotó: Muresán András
A galéria 6 képet tartalmaz

Kecskemét 2019-ben, hazánkban elsőként indította el települési szintű demencia-akcióprogramját, 2024-ben pedig egy újabb szintre léphet városunkban a demensek és hozzátartozóik támogatása. A RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatának köszönhetően nappali demensgondozóval is kiegészülhet ez a program. Az önkormányzat ingyenes használatba adta a Révnek a családsegítő szolgálat és a gyermekvédelmi központ Fecske utcai épületét, ahol jelenleg is zajlanak az átalakítás munkálatai.

Mint azt Molnár Ferenc, a RÉV intézményvezetője elmondta, nagy hiány volt a szociális ellátó rendszerben a demensek nappali ellátására, ezért döntöttek úgy, hogy ezirányban bővítik szolgáltatásaik körét. Első feladatuk a finanszírozás megteremtése volt, majd kidolgozták a demensellátó szakmai programját. Néhány hónapja pedig már zajlik az ingatlan egyik épületegyüttesének átalakítása a demens betegek fogadására.

Az átalakítás elsődleges szempontja az volt, hogy demensbarát legyen az épület. Ennek jegyében egy parkosított, teraszos, zárt udvar szolgálja majd az idősek kényelmét és biztonságát. Azoknak a demenseknek, akik a betegség kezdeti szakaszában van, különböző foglalkoztató helyiségeket alakítanak ki. Az ő esetükben ugyanis fontos a hanyatlás ütemének lassítása, a meglévő készségek megtartása, esetleges fejlesztése. De felkészültek a már előrehaladott állapotban lévő demensek ellátására is. Az ő érdekükben szabadidős tevékenységre, sétára, pihenésre is be kell rendezkedni az új épületben.

A szenvedélybeteg és pszichiátriai részlegen jelenleg 15 főállású munkatárssal dolgoznak, ha elindul a demensellátó, még tíz képzett szakembert kell felvenniük. Molnár Ferenc elmondta, már zajlik a szakemberek toborzása, a tervek szerint a jövő évben megnyithatják az intézményt.

Kapcsolódó cikk