Újranyitott a Műemlék Patika Kecskeméten

2023. 11. 29., 14:37
Újra nyitott a Czollner téri Műemlék Patika Kecskeméten. Egy rekonstrukció eredményeként a gyógyszertárnak otthont adó épület belső falai, villamoshálózata, valamint bútorzata újult meg.
Fotó: Puskás Barbara
A galéria 28 képet tartalmaz

Szerdán újranyitott a kecskeméti Műemlék Patika. A gyógyszertár közel harminc évig működött a Czollner téren, azonban idén elköltözött onnan, így lehetősége nyílt egy másik intézménynek igénybe vennie, de szerencsére végül a név nem változott.

- A 19. században készült bútorzattal rendezték be a gyógyszertárat, amely páratlan a maga nemében, komoly muzeális értékkel bír. Mostantól különleges, egyedi patikába lép be az ide látogató. Mint tudjuk, már nemcsak gyógyító eszközökért vagy szerekért látogatjuk a gyógyszertárakat, hanem az egészségünk megőrzéséhez szükséges készítményeket is itt szerezzük be
— mondta a megnyitón Jánosi István, önkormányzati képviselő.

Jánosi István, önkormányzati képviselő a megnyitón kifejezte, abban bízik, hogy az ilyen típusú patikák közösségi térré vállnak. Az épület homlokzata még felújításra vár, de remény van arra, hogy ez a közeljövőben megvalósul.

A patika átköltözésének gondolata fél éve fogalmazódott meg a gyógyszertárlánc vezetésében. Végül ezt az intézményt, a nyáron tudták birtokba venni.

- Elvégeztük a villamoshálózat teljes cseréjét, illetve festési munkálatokat. A hátsó személyzet, illetve a laboratórium helységeit kellett még felújítanunk. A belső környezetet próbáltuk adaptálni a mai patikanyitás feltételeihez. Igyekeztünk kulturált körülményeket teremteni vásárlóink számára 
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak dr. Pomázi Anita, a Mosoly Patikák ügyvezetője.

Az eseményen a patikahálózat ügyvezetője elmondta, fontosnak tartották, hogy a betegellátás érdekében a gyógyszertárat újranyissák. A belső teret meghatározza a bútorzat, amely a 19. század második felében készült eredetileg a Mátyás Király Gyógyszertárnak, klasszicista-eklektika stílusban.

A restaurációt, és a bútorok állagmegóvását a Katona József Múzeum szakemberei végezték el. A gyógyszertár vezetése reméli, hogy a jövőben az egészségmegóvás érdekében különböző hasznos programokat tudnak szervezni az épületben.