UltraBalaton 2023: három kecskeméti lány a dobogó tetején

A Stunner Runners csapat friss beszámolója az UB aranyról, és az odáig vezető útról

2023. 05. 08., 12:55
2023. május 6-án, hajnali fél 3-kor három kecskeméti lány álma vált valóra. Virág Angéla, Terjéki Réka és Kiss Evelin elsőként lépték át a XVII. UltraBalaton célvonalát, a három fős női csapatok közül.

Nem csak a futás (210 km összesen), de az azt megelőző felkészülés is nagyon hosszú volt. 2022-ben már szerettünk volna indulni, de sajnos akkor az élet közbe szólt. Nem adtuk fel és 2022. karácsony után újra neki kezdtünk a felkészülésnek, edzőnk Bálint Zoltán vezetésével. Heti 60-90 km-t futottunk, erősítettünk, fascia tréningre jártunk, nagyobb hangsúlyt fektettünk a regenerációra, illetve próbáltuk elkerülni a betegségeket. 2023 március és április hónapokban különböző versenyeken felmértük a teljesítményünket.

Április 23-án mind a hárman lefutottuk a Bécs maratont, ami egy nagyon jó visszajelzés volt, hogy a felkészülés jól sikerült, jó formában vagyunk.

Ezután már csak az volt a kérdés, hogy a maratoni táv kétszeresét hogy fogjuk bírni a Balaton körül.

Zolival próbáltunk minden külső körülményre felkészülni (eső, nap, meleg, hideg, nappal, éjszaka), és alaposan átgondoltuk a szakaszok beosztását is. Azzal is tisztában voltunk, hogy bármikor történhet váratlan eset, ami miatt rugalmasnak kell maradni és szükség esetén újra tervezni a helyszínen a futást.

Hatalmas volt az izgalom a verseny előtti nap, mindent átbeszéltünk még egyszer a szálláson, telepakoltunk két kísérő autót és korán aludni mentünk.

Péntek reggel 9-kor rajtoltunk. A vártnál gyorsabban haladtunk az első szakaszokon, így szépen lassan nem csak az első helyre kerültünk, de egyre növeltük az előnyünket a többi három fős lány csapattal szemben. Nem ért minket meglepetésként, hogy az ultramaraton táv igencsak megviseli a szervezetet, nem minden perce élvezet, de a belső akarat, hogy lefussuk, ennél sokkal erősebb volt. Zoli és segítőink, Levente és Henrik mindent megtettek, hogy a futásaink alatt folyamatos legyen a frissítés és a szakaszok között minél többet tudjunk pihenni.

180 km után már nagyon fáradtak voltunk, mindenki túl volt 1-2-3 holtponton, de már „csak” 30 km volt a célig. A csapat itt stratégia váltást javasolt és kisebb szakaszokra bontottuk a távot. Így mindenki 4-5 km-t futott egyszerre az eredetileg tervezett 10-11-hez képest. A rövidebb szakaszokat jobban bírtuk. Az utolsó 15 km-en jött az érzés, hogy innen már meglesz. A fáradtságot is kevésbé éreztük, és ünnepi hangulatban hárman egyszerre futottunk át a célkapu alatt a rajt után 17 és fél órával.
— idézték fel a nehézségeket a lányok.

Óriási öröm volt, hogy megcsináltuk, és szinte fel sem fogtuk, hogy minden 3 fős női csapatnál gyorsabban. Ez volt az első 3 fős UB versenyünk, ami magasra tette a lécet a következő évekre. Szombat hajnalban még kételkedtünk, hogy ezt újra lefutnánk-e, de a vasárnapi díjátadó ünnepség után már a 2024-es versenyt terveztük.

Mindhárman anyák is vagyunk, így külön öröm volt, hogy a díjátadó ünnepségen, mely Anyák napjára esett, gyermekeinkkel együtt ünnepelhettünk mindenkit, aki teljesítette a távot.

A verseny teljesítése és az első helyezés nem csak a mi érdemünk. Elképesztő csapatmunka volt futók, edző, segítők és a családtagok között, köszönjük nekik is!

A csapat:

A győztes futók: Virág Angéla, Terjéki Réka, Kiss Evelin
Felkészítő edző: Bálint Zoltán
Kísérők: Kemény Henrik, Bajcsi Levente.