Választások - Aki rászorul, segítséget vehet igénybe a szavazáshoz

2024. 06. 09., 15:04
A vasárnapi választásokon az a választópolgár, aki nem tud olvasni, illetve akit testi fogyatékosság vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, az más választópolgár, illetve ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségét veheti igénybe. Az MTI azt írja, az országban működő 10.119 szavazatszámláló bizottság egyik feladata a szavazás törvényes lebonyolítása, ennek részeként pedig a szavazókörben a választópolgárok tájékoztatása és megsegítése.

Az írásképtelen választópolgár helyett például - e tény feltüntetésével - a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket. Szükség esetén - a választópolgár befolyásolása nélkül - a bizottság elmagyarázza a szavazás módját is. Ha az olvasni nem tudó vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül más választópolgárt nem tud megkérni, akkor kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt. Őket a bizottság elnöke kéri fel, vita esetén a szavazatszámláló bizottság szavazással dönt a segítők személyéről.

A látássérült választópolgár Braille-írással ellátott szavazósablont vehet igénybe annak érdekében, hogy önállóan adhassa le szavazatát. Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár május 31-éig igényelte.